Putin: Inte mitt fel

Publicerad 2014-12-18

Det är externa faktorer som skapat dagens situation, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Han varnar samtidigt för att Nato är på väg att skapa en ny Berlinmur och tillägger att en revansch för rubeln är oundviklig.

Följ ämnen
Ryssland

– Helt klart har den nuvarande situationen i huvudsak skapats av externa faktorer, säger han enligt Reuters citat från torsdagens presskonferens.

Han pekar bland annat på prisfall på olja och gas.

– Jag tycker att centralbanken och regeringen hanterar detta med adekvata åtgärder, tillägger han.

Valutamarknaden lät sig inte övertygas. Rubeln föll med nästan 4 procent till drygt 62 rubel per dollar på förmiddagen.

Kollaps för rubeln

Presskonferensen, som brukar pågå i timmar, äger rum efter en kollaps för rubeln tidigare i veckan. Den ryska valutan har dock återhämtat sig från de historiska bottennappen.

När trycket var som störst mot rubeln i tisdags var den nere på 80 rubel per dollar, vilket kan jämföras med lite drygt 30 rubel per dollar i början av 2014.

Den årliga presskonferensen är en ovanlig chans för såväl inhemska som internationella medier att relativt fritt fråga ut den ryske ledaren.

Putin försökte i sitt inledningsanförande ingjuta förtroende hos alla ryssar som nu är oroade för att besparingar ska gå upp i rök i valutaturbulensen och den snabbt stigande inflationen.

Halverat oljepris

Han utlovar stöd till de delar av befolkningen som får det svårt.

– Men vi måste utan tvekan göra justeringar i våra planer och vi kommer definitivt behöva dra ned på en del saker, säger han enligt nyhetsbyrån Interfax.

Putin utlovar att statsbudgeten kommer att vara i balans, trots att oljepriset nästan har halverats sedan i somras.

Rysslands export består till cirka 70 procent av olja och gas och ungefär hälften av statens intäkter kommer från energisektorn.

Samtidigt som krisläget har skapats utomlands är det från utlandet som lösningen kommer, enligt Putin.

– Den globala ekonomins tillväxt kommer fortsätta och vår ekonomi kommer att återhämta sig från den nuvarande situationen, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln