Här är polisens sex misstag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Professorn sågar polisens arbete

Anders Eklund pekades ut som misstänkt mördare – men fick aldrig lämna dna.

Och han varnades av trafikpolis timmarna innan han greps.

Här är polisens sex misstag före och efter mordet på Engla.

Redan ett och ett halvt år före mordet på Engla pekades Anders Eklund ut som möjlig mördare i Pernilla-fallet.

Men polisens misstag spelade honom i händerna. Och misstagen fortsatte även efter Englas tragiska och onödiga död.

– En skandal. Man kan göra misstag, men man får inte göra direkta fel på det här viset, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog och professor på Stockholms universitet, till TV 4 Nyheterna.

Det första tipset nådde polisens utredare redan 2006: Anders Eklund kunde ligga bakom mordet på Pernilla Hellgren, 31, i Falun. Men uppgiften togs inte på allvar. Trots att Anders Eklund redan dömts för flera sexuella våldsbrott.

Pekades ut i tv

Efter ett inslag i tv-programmet ”Efterlyst” kom ett tips med samma budskap året efter. Inte heller denna gång togs det på på allvar.

Men i januari i år skickade Dalapolisens utredare till slut en begäran om hjälp till polisen i Gävleborg: Förhör och dna-testa Anders Eklund.

Det handlar inte om många mil fågelvägen. Men det var tillräckligt långt för att utredningen skulle tvärbromsa.

Anders Eklund fortsatte gå fri. Då försvann Engla – och hans namn dök upp igen.

Förra måndagen klockan 17.17 utfärdades rikslarm efter Anders Eklund. Flera timmar tidigare blev han uppringd av en trafikpolis.

Kan ha tagit souvenirer

Anders Eklund fick veta att han fångats på bild nära den plats där Engla försvann. Ingen vet i nuläget hur han använde timmarna fram till att han greps. Kanske hade han tagit souvenirer som i Pernilla-fallet. Dem hann han i så fall dumpa.

Anders Eklund greps i sin lastbil på en rastplats på Hallandsåsen. Han var på väg söderut och hade bara en dryg timme kvar till bron över Danmark och kontinenten.

Han visste då att polisen visste - att han kört sin röda Saab på vägen i Stjärnsund vid samma tidpunkt som Engla försvann.

Inget register

Förutom de specifika misstagen i Eklund-fallet finns ett ytterligare, generellt problem som kunnat förhindra mordet på Engla: Polisen saknar idag ett nationellt register över misstänkta och dömda sexbrottslingar.

Markus Grundtman, kriminolog och chefsanalytiker på Stockholmspolisen, säger:

– Det som finns, centrala brottsregistret – CBR, är tunt och oanvändbart. Det innehåller för lite information. I dag är det lättare för en åklagare att samarbeta med Tyskland och Spanien via Europol än över länsgränsen.

Nu ska polisen i Dalarna och Gävleborg granskas. Bo Lindgren, vice chefsåklagare vid riksenheten för polismål, leder utredningen om eventuella tjänstefel.

Följ ämnen i artikeln