”Jag trodde att vi alla skulle dö”

Publicerad 2012-12-15

Läraren Kaitlin Roig, 29, hade morgonsamling med sina förstaklassare när Adam Lanza, 20, började skjuta inne på Sandy Hook Elementary school i Newtown, USA.

Kaitlin Roig agerade snabbt – och låste in barnen i klassrummets badrum.

– De frågade mig, ”Kan vi gå ut och kolla om någon är där utanför...Jag vill bara fira jul...Jag vill inte dö, jag vill bara fira julafton”, säger hon till ABC News.    

Kaitlin Roig, 29, räddade livet på sina elever.

När Adam Lanza, 20, började skjuta inne på Sandy Hook Elementary school i Newtown, USA, hade Roig morgonsamling med sina förstaklassare, en stund hon beskriver som: ”en glad, fantastisk stund på dagen”.

Men morgonstunden förvandlades snabbt till en mardröm.

Trodde inte att hon skulle överleva

Plötsligt hörde Roig skott. Det lät som att ljudet kom från ett automatvapen, har Roig berättat för ABC News.

– Det var fruktansvärt. Jag trodde inte att vi skulle överleva, säger Roig.

Lågstadieläraren agerade snabbt. Hon förde in barnen i klassrummets badrum och hjälpte några av barnen upp på toaletterna så att alla skulle få plats i rummet. Roig spärrade sedan dörren med en byrå – och sa till barnen att inte säga ett knyst.

– Om de började gråta, då tog jag deras ansikten och sa till dem, det kommer att gå bra. Jag ville att det skulle vara det sista de fick höra, inte skottlossningen i hallen.

Roig försökte vara stark inför barnen. Men själv trodde hon inte att de skulle klara sig levande från badrummet.

– Jag trodde att vi alla skulle dö. Jag sa till barnen att jag älskade dem och att jag var glad över att de var mina elever...Jag sa att om någon trodde på att be till gud, måste de be till gud och ni som inte tror på bönen, tänk glada tankar.

Vägrade att öppna dörren

Roig och barnen stannade kvar i badrummet, trots att skottlossningen upphörde efter ett tag. När polisen knackade på dörren in till toaletterna vägrade Roig att öppna. Roig bad poliserna att visa sina polisbrickor mellan springan under dörren, rädd för att det var gärningsmannen som försökte lura ut henne och eleverna.

– Jag trodde inte på dem. Jag sa till dem att om de var poliser kunde de ordna en nyckel...De gjorde det och öppnade badrummet. 

Skottlossningen varade inte länge, men tillräckligt lång tid för att barnen började tänka på döden.

– De frågade mig, ”Kan vi gå ut och kolla om någon är där utanför...Jag vill bara fira jul...Jag vill inte dö, jag vill bara fira julafton”, säger Roig.

Här inträffade
skjutningen