Amnesty-larm: Flyktingar misshandlas i Italien

Publicerad 2016-11-03

Torteras med elbatonger och tvingas klä av sig nakna

Elchocker, sexuellt våld och misshandel är metoder som italiensk polis använder för att få migranters fingeravtryck.

Det uppger människorättsorganisationen Amnesty International i sin rapport ”Hotspot Italy”.

Amnesty ser mycket allvarligt på berättelserna från  och kräver nu en oberoende granskning av övergreppen.

Bara i år har över 160 000 människor kommit till Italien, vilket har ökat trycket på de italienska myndigheterna.

Samtidigt larmar nu människorättsorganisationen Amnesty International om att EU:s påtryckningar om att landet måste vara ”tuffare” mot flyktingar och migranter för minska flyktingströmmarna till resten av Europa har lett till olagliga fördrivningar och misshandel som kan ses som tortyr.

– Som en konsekvens av EU:s nya metod att snabbehandla migranter och flyktingar så utsätts redan traumatiserade människor som upplevt fasansfulla resor till havs för en slarvig hantering och ibland förfärliga övergrepp från polisen, säger Matteo de Bellis på italienska Amnesty som arbetat med rapporten som fått namnet ”Hotspot Italy”.

Blev slagna med batonger

Rapporten bygger på intervjuer med 174 migranter från tio olika länder som alla passerat EU:s så kallade hot-spots.

Dessa är till för att de asylsökande ska kunna omplaceras till andra länder så att de inte okontrollerat färdas genom Europa.

Men många av migranterna som kommer till Italien vill inte stanna där utan fortsätta till andra länder och söka asyl där, vilket har lett till att många vägrat att lämna sina fingeravtryck i Italien.

I rapporten framkommer att italiensk polis därför använt sig av elchocker, sexuell förnedring och misshandel för att få migranter att lämna sina fingeravtryck.

”Drog i min penis”

Många människor, även barn, vittnar i sina berättelser om hur de upprepade gånger blivit misshandlade, slagna med elektriska batonger, tvingats klä av sig och blivit inlåsta av den italienska polisen.

– Jag var ensam med fem poliser som slog mig överallt. De sparkade mig med en sko med stålhätta och böjde mina fingrar bakåt. Det gör fortfarande ont, berättar en 16-årig pojke från Darfur.

Flera personer har även utsatts för sexuellt våld och förnedring.

– Alla fick klä av sig nakna och sedan skrattade poliserna åt oss. Sedan höll fyra av dem i mig medan en femte drog i min penis och fotade mig. Jag kissade blod i två dagar efter det, berättar en person i rapporten.

Annan annan berättar hur han utsatts för tortyrliknande sexuellt våld.

– Jag fick klä av mig alla kläder och sattes på en aluminiumstol med en öppning. Sedan höll de fast mina axlar och drog två gånger i mina testiklar. Jag kan inte beskriva hur ont det gjorde, säger en 27-årig man.

”Systemet har floppat”

Amnesty menar att situationen är mycket oroande och kräver nu en oberoende granskning av övergreppen.

Beslutet att omfördela flyktingar menar man  dessutom har floppat då knappt 1 200 har förflyttats från Italien, medan desto fler anlänt.

Organisationen menar även att om Italien har det största ansvaret så bär samtliga EU-länderna gemensamt ett politiskt ansvar.

Trots att Amnesty inte medicinskt kunnat stödja varje detalj i rapporten så säger de ändå att de samlade uppgifterna är tillräckligt starka.

– Vi har verkligen tillräckligt med uppgifter för att påstå att det finns problem övervåld bland den italienska polisen, säger Matteo de Bellis.

”Ingen ursäkt för beteendet”

Även Amnestys folkrättsjurist Madeleine Seidlitz säger till Aftonbladet Tv att det som framkommit i rapporten har visat sig ske fler än en gång.

– Vi ser väldigt tydligt att detta kan vara problem av systematisk karaktär och att individer vittnar om oerhört allvarliga övergrepp och att människor blivit återsända till sina hemländer utan asylprövning. Det är många allvarliga saker som måste åtgärdas och utredas.

Hon säger även att Italien men också EU har ett ansvar i detta.

– Det är en pressad situation för italienska myndigheter och det är ingen ursäkt för att bete sig så här men det politiska ansvaret ligger också på EU, säger Madeleine Seidlitz.