Utpekas som odemokratisk i interna rapporter – ska leda krisgruppen

Publicerad 2018-11-01

I interna rapporter till SSU Skåne och förbundsstyrelsen är han en av dem som det slås larm om på grund av odemokratiskt beteende.

Trots det är det Mansour Ahmed som ska leda arbetsgruppen som ska gå till botten med problemen inom SSU Skåne.

”Det fanns en tidpunkt då jag kände behovet av att tillkalla polisen och det ska inte behöva hända”, skriver en SSU-medlem om Mansour Ahmeds agerande.

SSU Skåne tillsätter en arbetsgrupp som ska hantera de problem som finns inom distriktet, efter Kvällspostens granskning, där det framkommit att flera medlemmar betett sig odemokratiskt och uttryckt homofoba åsikter.

Distriktet har uppmanats av förbundsledningen att ta fram en handlingsplan inom tre veckor, annars stryps det ekonomiska stödet.

”SSU Skåne tar kraftigt avstånd från alla handlingar eller uttryck som inte grundar sig i socialdemokratiska värderingar och kommer i nära samarbete med SSU-förbundet vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att detta inte bara är ord på papper utan också praktiska handlingar i organisationen”, skriver SSU Skåne i ett pressmeddelande enligt DN.

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed som ska leda gruppen, säger i ett skriftligt uttalande till DN att det är "helt oacceptabelt att personer som uttrycker och bär värderingar som står i strid med våra grundläggande värderingar ges utrymme i organisationen".

Mansour Ahmed är själv är en av de som pekats ut i interna rapporter till S i Skåne, LO-distriktet och förbundsstyrelsen för SSU som Aftonbladet tagit del av.

”Aldrig känt mig så hotad och trängd”

Detta efter att han enligt flera medlemmar ska ha agerat odemokratiskt under ett årsmöte. I rapporten uppger flera medlemmar att Mansour Ahmed var en av de som medvetet störde mötesordningen.

”Det ska inte behövas säkerhetsvakter för att kunna hålla en årskonferens och jag har aldrig känt mig så hotad och trängd som jag gjorde då. Det fanns en tidpunkt då jag kände behovet av att tillkalla polisen och det ska inte behöva hända”, skriver en SSU-medlem om Ahmeds agerande.

Förbundssekreteraren Andrea Törnestam skriver i ett mejl till Aftonbladet under onsdagen:

”SSU:s styrelse har inte känt till att det förekommit homofobiska åsikter i SSU Skåne. När vi nu fått uppgifter om det i Expressens granskning har vi agerat för att få klarhet i vem som har uttryckt det och vidtagit flera åtgärder. Jag utesluter inte att fler åtgärder kommer tas. Jag vill vara tydlig: homofobi är oacceptabelt och står i strid med SSU:s värderingar.”

Till TT bekräftar Andrea Törnestam att Mansour Ahmed kommer delta i arbetet med handlingsplanen.

– Ja, han kommer att jobba med att ta fram den åtgärdsplanen, säger hon.

Trots detta menar SSU Skåne att uppgifterna om Ahmeds inblandning, som publicerats av flera medier, är en ”falsk nyhet”.

”I den arbetsgrupp som ska vara förbundet behjälplig så har SSU Skånes 
distriktsstyrelse på gårdagens styrelsemöte beslutat att denna arbetsgrupp 
ska bestå av tre personer. Mansour Ahmed sitter inte med i denna arbetsgrupp” skriver de.