’Inget av mitt liv finns kvar. Jag började hata allt och alla’

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08

Barbro Jönssons liv förstördes – nu möter hon de åtalade männen i rätten

GÖTEBORG. Chefsåklagare Barbro Jönsson bröt ihop totalt och grät

i fyra dygn.

Efter attentatet tvingades hon sluta som åklagare och flytta från Trollhättan.

Går det att hävda något annat än

att den organiserade brottsligheten vann?

Säkerhetssalen, Göteborgs tingsrätt.

Barbro Jönsson kom i bil med sina livvakter och smusslades in en bakväg till domstolen. Rättegången i går försenades av dubbla säkerhetskontroller som ingen flygplats i världen kommer i närheten av.

Det är så här hennes liv ser ut i dag.

Hon är möjligen Sveriges mest kända åklagare och har utsetts till årets yrkeskvinna samt hyllats för sin modiga kamp mot olika kriminella grupperingar.

Mindre känt är att Barbro Jönsson även fick sitt liv förstört av bomben i Trollhättan den 20 november 2007.

Om detta berättade hon i går, klädd i svart, med kort blont hår och röda glasögon, i en sal utan fönster men med skyddande plexiglas mot åhörarbänkarna.

Hon berättade för rätten, med journalister tänker hon prata först ”efter påsk”.

– Jag hade tagit ett tåg till Göteborg på morgonen. När jag kom fram ringde länskommunikationscentralen och sa att det smällt utanför min dörr.

Barbro Jönsson trodde först att det var några ungar som busat. Ville inte inse allvaret, trots att riksåklagaren och högt uppsatta chefer och journalister började ringa.

– Det var först vid lunch då min stackars syster ringde och frågade om jag levde som jag förstod vilken uppmärksamhet dådet fått.

De första veckorna efter attentatet fortsatte hon jobba som vanligt.

– Men när jag flyttade hem till Trollhättan igen under julhelgen bröt jag ihop fullständigt. Jag grät oavbrutet i fyra dagar.

En av de åklagare som bäst kan organiserad brottslighet började gradvis inse att hon inte kunde fortsätta jobba.

– Jag hade livvakter och personskydd. Säkerhetstänkandet runt mig var för omfattande för att det skulle fungera. Men jag hade aldrig slutat mitt jobb om inte det här hade hänt.

I dag arbetar Barbro Jönsson på länskriminalen i Göteborg.

– Jag tycker om mitt nya jobb. Men inget av mitt liv finns kvar.

Hon kunde inte heller bo kvar i Trollhättan och säger att hon började hata allt och alla. Även psykologen hon gick till, som fick höra en hel del.

Barbro Jönsson berättar lågmält om lojala och tålmodiga vänner som förstår att hon inte kan shoppa eller gå på krogen eller bio hur som helst längre.

När rättegången gör avbrott för lunch tar hon bilen med livvakterna 50 meter till närmaste krog som hon lämnar bakvägen efter att ha ätit klart.

Att mannen som tros vara hjärnan bakom attentatet bara är 24 år gammal hindrar honom inte från att ha ett digert kriminellt förflutet.

Han flinar självsäkert och är välklädd

i ljus skjorta och slänger en kyss mot sin unga flickvän på åhörarbänken.