Lärare och elever från Uppsalaskola åkte utomlands

Publicerad 2020-03-11

Ett 80-tal elever och personal från Uppsalaskolan valde att flyga till Tyskland i måndags.

Trots hotet om coronaviruset har 79 elever och personal från Thoren Business School i Uppsala valt att åka på klassresa utomlands.

– Varje enskild individ har själva fått bestämma om de ville åka, säger Niklas Westman, informationschef för Thorengruppen.

Sedan i måndags befinner sig 79 elever och personal från Thoren Business School i Uppsala i tyska huvudstaden Berlin på en gemensam klassresa.

– När det gäller resan till Berlin så har elever och vårdnadshavare i samråd kommit överens om att resan skulle bli av. Det gäller också de i personalen som har valt att åka med. Varje enskild individ har själva fått bestämma om de ville åka, säger Niklas Westman, informationschef för Thorengruppen som poängterar att man noga följer utvecklingen och är medveten om riskerna.

– Vi följer hela tiden utvecklingen av coronaviruset, och vi följer givetvis alla de rekommendationer som finns från bland annat Folkhälsomyndigheten och UD.

Hur ställer ni er till resor utomlands i dagsläget?
– Vi gör en bedömning i varje enskilt fall. Vi har redan valt att ställa in vissa resor, samtidigt som andra har blivit av. Vi har totalt 16 000 elever runt om i landet, och förutom de 79 från Uppsala har vi ytterligare 34 elever från Helsingborg på plats i Berlin.

Har ni några restriktioner till eleverna när de kommer tillbaka från Tyskland?
– Inte mer än de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten själva har, vilket innebär att de är välkomna tillbaka till skolan så länge man inte känner av några symptom.

Enligt Stefan Berg, presschef på Uppsala kommun, har inte kommunen kommit med några krav eller rekommendationer när det gäller skolans val att skicka eleverna till Tyskland.

– Thoren Business School är en egen huvudman som tar sina egna beslut, så det kan inte vår från kommunen säga något om. De har ingen skyldighet att följa kommunens riktlinjer, säger Stefan Berg, presschef på Uppsala kommun.

Och vad rekommenderar kommunen när det gäller resor av den här typen?
– Generellt, och detta gäller alla verksamheter inom kommunen, så gör vi alltid en riskanalys på de planerade resorna. Kan man möjligen boka om. Eller, om det rör sig om en konferens, kan man då genomföra den med befintliga digitala lösningar så rekommenderar vi detta, fortsätter Stefan Berg som också berättar att man följer rekommendationerna från UD.

– I grunden följer vi UD:s rekommendationer som finns när det handlar om de regioner som är bekräftat drabbade, och när det gäller resor till andra länder så gör vi alltså en riskanalys. Oavsett om det inte är ett område som är drabbat eller inte innebär en resa alltid kontakt med väldigt många människor.

Men tycker du att det är rätt av en skola att åka iväg så många elever och lärare under rådande omständigheter?
– Det kan jag inte säga något om, skolan får som sagt bestämma själva hur de ska göra.

Det här vet vi om coronavirusets framfart i Uppsala