Gräddfilen till bostäder från statliga stiftelsen stoppas

Publicerad 2024-06-11

Karta med punkt i centrala Stockholm där en av stiftelsen Allmänna barnhusets lägenheter ligger.
Här, i centrala Stockholm i närheten av Odenplan, ligger stiftelsens lägenheter.

Barn till ledning och anställda i den statliga stiftelsen fick gräddfil till lägenheter, visade Hem&Hyras granskning.

Efter Aftonbladets och Hem&Hyras artiklar om skandalen ändras reglerna.

”Styrelsen beklagar djupt den uppkomna situationen och att det har överskuggat det viktiga arbete som stiftelsen och dess medarbetare utför”, skriver Allmänna Barnhuset i en kommentar.

Hem&Hyras avslöjande om gräddfilen till attraktiva bostäder i centrala Stockholm publicerades i samarbete med Aftonbladet och väckte omedelbara reaktioner.

Nu får det också konsekvenser.

Anställda och nära anhöriga till personalen ska inte längre få möjlighet att få lägenheter i stiftelsens fastigheter.

I granskningen framkom bland annat att generalsekreteraren Cecilia Sjölanders son bodde i en av stiftelsens lägenheter, precis som en nära anhörig till styrelseordföranden Anne Marie Brodén.

Cecilia Sjölander, generalsekreterare.

Besittningsrätt upphör

Man kommer även att åter börja använda Stockholms stads bostadsförmedling till att fördela särskilda ungdomslägenheter, där hyresgästerna måste vara mellan 18 och 25 år, och där besittningsrätten tas bort.

De nya reglerna kommer börja gälla från 1 juli i år, skriver styrelsen på hemsidan.

”Styrelsen beklagar djupt den uppkomna situationen och att det har överskuggat det viktiga arbete som stiftelsen och dess medarbetare utför. Vi är medvetna om att det har skadat förtroendet för oss och stiftelsen. Att återskapa förtroendet är vårt främsta fokus framåt”, skriver styrelsen i en kommentar.

Generalsekreteraren sjukskriven

Förmedlingen av övriga lägenheter kommer att ske genom en extern fastighetsförvaltare som ska ha hela ansvaret att förmedla och förvalta lägenhetsbeståndet.

”Fastigheterna är inte stiftelsens kärnverksamhet, men utgör en viktig del i att finansiera stiftelsens arbete med att bedriva, stödja eller på annat sätt främja upplysning och forskning inom barnrättsområdet”, skriver stiftelsen.

Enligt uttalandet har en tillförordnad chef utsetts för att förstärka verksamhetens operativa ledning då generalsekreteraren Cecilia Sjölander tills vidare är sjukskriven.

Victor Stenquist

ANNONS

Följ ämnen i artikeln