Skolverket: Det får inte gå så här långt

Publicerad 2015-02-20

Döttrarna bodde med sin mamma i Åre i tio år, men gick aldrig i skolan.

Nu reagerar Skolverket på uppgifterna.

– Det låter väldigt, väldigt anmärkningsvärt. Det måste vara någon myndighet som brustit här, säger Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket.

Det var i början av 2000-talet som familjen flyttade till Åre. Två av barnen, som då var i skolåldern, dök aldrig upp vid skolstarten. Ärendet polisanmäldes och skolan försökte komma i kontakt med mamman.

"Väldigt anmärkningsvärt"

Om det stämmer att barnen missat fem eller sex år av sin obligatoriska skolgång är det mycket anmärkningsvärt, enligt Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket

– Jag har aldrig hört talas om att barn faller mellan stolarna på det här sättet, säger han.

Svenska kommuner har en långtgående skyldighet att se till att alla barn som är skrivna i kommunen går i skolan. Om barnen inte dyker upp är det upp till kommunen att kontakta vårdnadshavaren - och i sista hand kan föräldern bli skyldig att betala vite.

– Kommunens skyldigheter sträcker sig väldigt långt. De kan inte anmäla och sedan släppa det till en annan myndighet. Man har en skyldighet att hålla sig underrättad om vad som händer.

Extremt ovanligt

Enligt barn- och utbildningsförvaltningen i Åre gick de inte heller i skolan i någon annan kommun. Hade de gått i skolan i en annan kommun så hade kommunen fått en faktura.

– Om barnen uteblivit från skolan eftersom de flyttat borde kommunen ha haft vetskap om det. Jag undrar hur det kan ha stannat upp. Hur det kan gå så här många är väldigt märkligt. I slutändan är det ju barnen som hamnar i kläm.

Jonas Nordström säger att liknande händelser är "extremt ovanliga".

– Det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till de här uppgifterna. Det här är något man pratar om i teorin. Man skulle vilja veta vad kommunen har gjort, eller inte gjort. Det får inte gå så här långt, säger Jonas Nordström.