FN: Ökningen av hatbrott i Sverige är oroväckande

Uppdaterad 2015-01-26 | Publicerad 2015-01-25

FN riktar skarp kritik mot Sverige

En oroväckande ökning av hatbrott sker i Sverige.

Det tycker FN, som riktar skarp kritik mot landet gällande inte bara hatbrott utan även en rad andra punkter.

På måndag ska den svenska regeringen förhöras i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genéve.

FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève ska för andra gången granska Sveriges regering om hur den följer FN-konventionerna för mänskliga rättigheter.

Första gången var år 2010 och nu ska alltså FN-rådet följa upp detta.

Särskild kritik gällande hatbrott

Inför förhöret, som infaller på måndag, har FN sammanställt en rapport från ett antal FN-kommittéer, som riktar kritik mot Sverige – särskilt när det kommer till det ökade antalet hatbrott mot etniska minoriteter i landet. Det skriver Svenska Dagbladet.

”Det är oroande med allt fler rapporter om hatbrott mot minoriteter som muslimer, afrosvenskar, romer och judar i Sverige, särskilt från högerextremistiska politiker. Det omfattar även fysiska attacker och attacker mot deras religiösa platser. Bekymrande är också ökningen av hatbrott i medierna och på internet”, skriver FN.

I rapporten skriver FN bland annat hur aktiviteten hos rasistiska partier har ökat i Sverige. Organisationen ställer sig kritisk till att hatbrott ökar samtidigt som utredningar och åtal mot dessa minskar. FN skriver bland annat följande:

”Sverige måste se till att rapporter om främlingsfientliga och rasistiska hatbrott leder till bättre utredningar, åtal och straff. Polis över hela landet bör upprätta särskilda hatbrottsenheter."

Lång lista med kritik mot Sverige

Men kritiken slutar inte där. FN:s lista över kritik mot svenska förhållanden fortsätter.

FN konstaterar bland annat att ensamkommande flyktingbarn inte är tillräckligt skyddade och att Sverige måste öka skydd och kontroll av personer som tar hand om barnen.

En annan punkt på listan handlar om att rapporter om polisvåld och övervåld från polisers sida är oroväckande. FN menar att problemet måste utredas bättre.

Organisationen oroas också av bland annat ökningen av sexuellt våld mot kvinnor mellan 1995 och 2008. Under denna period har en ökning med 50 procent skett. Organisationen understryker att kvinnor som lever i våldsamma förhållanden måste få bättre skydd.

Andra punkter på listan gäller bland annat rapporter om polisvåld och övervåld från polisers sida, brister i samernas rättigheter och en diskriminering mot romer.

De 24 organisationerna krävde dagen innan förhöret på Aftonbladet Debatt att Sverige för att komma till rätta med allt detta måste inrätta en oberoende nationell institution för mänsklig rättigheter.

Kabinettsekreterare Annika Söder på utrikesdepartementet är den person som förhörs för Sveriges räkning.