Kungafamiljen i bussbråk

Uppdaterad 2015-05-28 | Publicerad 2015-05-27

Slottsbacken ser ut som en busstation.

Nu ilsknar hovet till mot turistbussarna.

– Vi får påtryckningar från kungafamiljen och Slottet. De är inte glada, säger Claudia Quas, projektledare på Stockholm visitors board till dn.se

27 bussar rullade upp på Slottsbacken på 50 minuter – en varannan minut. Flera parkerade på platsen, trots att det är förbjudet, vilket har lett till irritation för kungafamiljen och hovet, rapporterar Dagens Nyheter.

Dessutom har turistsäsongen bara börjat.

Struntar i förbudet

Bussarna ska släppa av sina turistande passagerare och köra till närmaste bussparkering på Skeppsbron och Slottskajen.

Men enligt Stockholms visitors board är problemet att så mycket som 50 bussar åker runt samtidigt, delvis på grund av att så många kryssningsfartyg besöker staden med sina tusentals turister.

– Fartygen blir större och det är många bussar som far runt. En del bussar med andra nationaliteter struntar i att de inte får parkera på Slottsbacken, säger Claudia Quas till Dagens Nyheter.

Vakter sätts in

Nu ska p-vakter sättas in för att se till att bussarna ställer sig någon annanstans.

Enligt Lars-Göran Jansson, utredare på trafikkontoret, tyckte Slottet att det var en bra lösning på problemet när det dök upp för några år sedan.

Men nu har alltså bussarna börjat parkera på Slottsbacken igen. Och det kan bli ännu krångligare när bygget av nya Slussen sätts igång, enligt Stockholms visitors board.

Aftonbladet har sökt hovet utan framgång.

Följ ämnen i artikeln