Så märker du om ditt barn mår dåligt

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-18

Allt fler barn mår dåligt.

Som förälder kan det vara svårt att veta hur sitt barn egentligen mår, men de här tecknen kan man vara uppmärksam på.

Ofta vill eller kan inte barn berätta att de mår dåligt. De kanske skäms, vill inte prata om det eller är helt enkelt för små för att kunna beskriva sina känslor. Men barnpsykologen Eva Andersson berättar vad föräldrar kan vara uppmärksam på.

– Det första man brukar märka är att barnen ändrar sitt beteende, säger hon.

Yngre barn

Små barn visar ofta att de mår dåligt genom att bli mer klängiga, gråta mer eller bli mer avstängd på något sätt. Det kan också vara så att de kanske börjar kissa på sig, slutar äta eller har mycket mardrömmar. Då kan man som förälder försöka ta reda på vad som hänt, både inom familjen men också utanför familjen. När man vet anledningen så ska man försöka göra miljön trygg för barnet.

Äldre barn

Om barnens beteende ändras kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till. De kanske byter kompisar, byter intressen eller blir avstängd på ett sätt som de inte varit förut. Det kan också handla om att de ändrar rutiner som matvanor, sovanor eller vilka tider de brukar träffa sina vänner på.

Säg inte allt

Som förälder är det viktigt att tänka på att man inte behöver säga allt inför barnen. Om man själv har problem eller saker som man oroar sig för kan man tänka på att inte prata om det inför barnen. Men man ska inte bara tänka på vad man säger, utan också på hur man säger det.

Ofta säger man inte med ord att "nu mår jag dåligt" utan det är genom att ändra beteende de visar det.

Det kan du göra

Som förälder till ett barn som mår dåligt kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Men en grundregel är att visa att man verkligen bryr sig och försöker få sitt barn att berätta så mycket som möjligt. Man kan också söka hjälp hos socialtjänsten, skolledningen eller barnpsykiatrin. Det viktigaste är att alltid stå på barnens sida och försöka föra barnets talan så gott det går.

Följ ämnen i artikeln