Samlar in pengar till toaletter i Dakar – ”Inte planerat”

Uppdaterad 2015-12-02 | Publicerad 2015-11-28

Fanny: ”Har rätt till trygg skolgång”

Fanny Soupraya från Uppsala jobbar som lärare i Dakar, Senegal. Efter att ha sett toaletterna på skolan bestämde hon sig för att göra något åt det och samlar nu in pengar för att fräscha upp skoltoaletterna.

När Fanny, 26, lämnade Uppsala för att jobba som lärare i Dakar var det enbart undervisningen hon var inställd på. Men efter att ha sett skolans toaletter insåg Fanny att hon behövde göra mer än att bara undervisa. Toaletterna på skolan saknar utöver dörrar även avlopp, vilket innebär att det inte går att spola eller tvätta händerna. Något som gör att eleverna antingen får uträtta sina behov utomhus eller hålla sig under hela dagen, vilket är ohälsosamt.

”Förstod vilka konsekvenser det kan få”

Fanny började fundera på vilket sätt toaletterna kunde fräschas upp och lade upp ett Facebookinlägg där hon förklarade den rådande situationen. Ett inlägg som gav stort gensvar.

– Det var verkligen inte något som jag hade planerat att dra i gång innan jag kom hit och började jobba. Efter ett tag förstod jag vilka konsekvenser det kan få för eleverna och deras rätt till en trygg och bekymmersfri skolgång. Min första tanke var mer att det kanske skulle räcka att städa grundligt och försöka få hit någon för att rensa rören. Men efter att ha fått ett så stort gensvar på mitt Facebookinlägg kanske man kan säga att jag fick lite storhetsvansinne.

”Kan göra det ordentligt”

Fanny vill nu dra nya hela rör så att alla framtida elever ska ha tillgång till kompletta toaletter med vatten och dörrar. Det krävs en hel del arbete men enligt Fanny är det värt all möda.

– Jag tänkte att om såhär många är villiga att hjälpa till så borde vi ju kunna göra det ordentligt. Sedan är det väl ungefär varannan dag som jag undrar varför jag inte bara kunde hålla mig till undervisningen, som jag hade planerat från början. Men med hjälp av mycket pepp både härifrån och hemifrån så brukar det inte ta så lång tid innan jag slår bort de tankarna och tänker att det nog i alla fall blir bättre än hur det ser ut idag.

Söker bidrag

Även om projektet går framåt är det mycket arbete kvar.

– Än så länge är det vänner och vänners vänner som bidragit med några kronor via Swish eller till projektets konto. Men enskilda människor kan bara göra så mycket, så nu ska jag kolla på olika organisationer som arbetar med exempelvis sanitetsfrågor för att se om det går att söka bidrag. Nu håller vi på att jämföra offerter från entreprenörer för att se hur omfattande renovering vi kan göra.

Vill stanna under hela processen

När Fanny först åkte till Senegal var planen att stanna i sex månader, en vistelse som nu ser ut att bli längre än planerat då Fanny inte vill lämna sitt hjärteprojekt innan det är helt klart.

– Jag hoppas att vi kan sätta igång så fort som möjligt, så att den aktuella toalettsituationen också kan lösas så snart som möjligt. Dels för att jag vill kunna vara här under hela processen, men mest såklart för att eleverna ska kunna komma till skolan och veta att om nöden skulle falla på, så är det bara att gå.

Följ ämnen i artikeln