Kriminalvård – i privat regi

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-23

”Vi är fängelsets förlängda arm”

Nu bedrivs privat kriminalvård i Stockholm.

På Björka halvvägshus i Bromma började i går den förste klienten sin återanpassning till samhället.

”Vi ger de här killarna tillgång till samhällets alla delar, så de klarar av verkligheten igen”, säger Gunnar Albers, enhetschef.

Mitt i villaidyllen i Bromma ligger Björka halvvägshus, Stockholms första privatdrivna utslussningsåtgärd. I går anlände den första klienten till Björka, som har plats för 16 manliga interner från olika anstalter.

Ett halvvägshus är till för klienter som är på väg ut från en anstalt men som inte klarar av ett eget boende ännu. Tidigast efter halva straff- tiden på anstalten, dock minst tre månader, ska ha avtjänats på anstalten för att man ska få komma till Björka.

Likna det ”vanliga” livet

Där väntar en öppnare livsstil än på anstalten.

– Tanken är att vi ska vara fängelsets förlängda arm. Klienterna ska ut i livet och tiden här ska vara så lik den ”vanliga” livet som möjligt, säger Gunnar Albers, enhetschef.

Det betyder att klienterna handlar och lagar sin egen mat, hjälper till med trädgårdsarbete, ser på tv, umgås och deltar i förenings- och kulturlivet.

Utegångsförbud

De flesta arbetar minst halvtid på dagarna, och återvänder till Björka på kvällarna. Dörrar och fönster ut mot gården är larmade och utegångsförbud råder efter klockan 22, men ingen låses in på sitt rum.

– Vi har egentligen svårt att tro att man ska försöka rymma härifrån. Vi ger de här killarna tillgång till samhällets alla delar, så att de ska klara av verkligheten igen, säger Gunnar Albers.