Efter tecknet: MP-mannen får sitta kvar

Publicerad 2016-04-23

Språkröret i en av Grön ungdoms lokalföreningar gjorde det omstridda Rabiatecknet bakom SVT:s Anne Lundberg.

Men trots det får han sitta kvar.

– Han har bett om ursäkt och tänker inte göra så igen, säger Hanna Lidström på Grön Ungdom.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur språkröret för en Grön ungdoms lokalförening syntes göra ett omstritt tecken i SVT:s sändning från Almedalen 2015. Bakom programledaren Anne Lundberg höll mannen upp fyra fingrar i luften och gjorde det så kallade Rabiatecknet.

Efter att bilden på miljöpartisten publicerades i samband med en kritikstorm mot partiet har MP suttit i krismöte. Nu har de beslutat att han får sitta kvar.

– Han har bett om ursäkt och säger att han absolut inte har någon koppling eller sympati för Muslimska brödraskapet, säger Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom.

”Jag ber om ursäkt”

MP-mannen har lovat att inte göra tecknet igen.

– Han säger att han inte kommer att använda den igen och har varit väldigt tydlig med det, säger hon.

Räcker det?

– Ja, jag tycker att det är jättebra.

I en kommentar till Aftonbladet skriver MP-mannen att han tar fulltständigt avstånd från Muslimska brödraskapet och att han endast använde symbolen som ett uttryck för solidaritet med offren för en massaker.

– Jag ber om ursäkt för att ha använt en symbol som kan tolkas som stöd till muslimska brödraskapet och jag kommer inte använda den igen, skriver han.

Islamistiskt tecken

Tecknet började användas 2013 under protesterna i Egypten och är i dag starkt förknippat med den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet, som har som mål att införa sharialagar.

Enligt forskaren Magnus Norell är tecknet islamistiskt.

– Det här är ett tecken som man knappast gör om man inte stödjer dem, har han sagt tidigare till Aftonbladet.

Även Mehmet Kaplan, som fick avgå som bostadsminister tidigare i veckan, har också setts göra tecknet under en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm 2014.

Miljöpartiets kris – detta har hänt