CNN: Många väljare bestämde sig tidigt

Valdeltagandet i USA ser ut att bli ovanligt högt.

Många bestämde sig tidigt för vem de skulle rösta på, enligt en första vallokalsundersökning från tv-bolaget CNN.

I vallokalsundersökningen säger 62 procent av väljarna att de bestämde sig för vem de skulle rösta på före september. Fem procent har bestämt sig under den senaste veckan och sju procent de senaste dagarna.

I undersökningen har 15 455 väljare runt om i USA deltagit och felmarginalen är plus/minus två procentenheter.

38 procent av väljarna i CNN:s vallokalsundersökning uppger att de främst valt kandidat utifrån en bedömning om kandidatens förmåga att åstadkomma förändring. Gott omdöme var viktigast för 22 procent, och en lika hög andel har valt utifrån rätt erfarenhet. Endast 15 procent har valt utifrån en bedömning om huruvida kandidaten bryr sig om väljaren som person.

Vidare uppger 42 procent av väljarna att de känner stark sympati med kandidaten som de röstat på.

Av väljarna i undersökningen var 70 procent vita, 12 procent svarta, 11 procent latinamerikaner och 4 procent asiater.

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

 PLUS:  USA:s framtid

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN