Polisen varnar unga för "fulsprit"

Publicerad 2021-02-18

Polisen i Uppsala län varnar för försäljning av "fulsprit” via sociala medier.

– Det kan gå riktigt illa om det är metanol, säger områdespolisen Hilda Degeryd.

Trots larm fortsätter försäljningen av ”fulsprit” till unga via bland annat Snapchat och Instagram. Bland annat i Uppsala län där polisen hittade en falsk flaska Smirnoff i Uppsalaförorten Gränby senast i helgen.

– Det här är inget nytt, utan det dyker upp lite pö om pö och det är jätteallvarligt. Just att det är så lätt att köpa och att det är unga människor som köper det här och som kanske inte förstår konsekvenserna eller vad det är de köper. Köper man en dunk med någonting så kanske man förstår att det kan vara lite vad som helst. Men om det är en flaska med en snygg etikett där det står Smirnoff så kanske man inte tänker att det är något som är farligt att dricka, säger Hilda Degeryd, områdespolis i Uppsala och Knivsta.

Etiketten kan avslöja innehållet

Det går inte att särskilja riktig sprit från fulspriten som innehåller metanol, det vill säga träsprit, genom lukten. Men det finns andra sätt att skilja dem åt.

”Om det skulle vara metanol, träsprit, så luktar det precis som riktig sprit”, säger Hilda Degeryd, områdespolis i Uppsala och Knivsta.

– På de här ”Smirnoff-flaskorna” sitter ofta etiketten på ganska dåligt, så den är lätt att få bort, och sen så är spriten i enlitersflaskor. Köper man Smirnoff på Systemet så är flaskan max 75 centiliter. Sen så står det inte på svenska på Smirnoff-flaskorna med fulsprit.

Får man i sig metanol så kan man bland annat få problem med synen och krampanfall.

– Det kan gå riktigt illa och det märks inte från början att det är metanol man dricker, utan man blir först berusad och sen så kommer symtomen efter en stund, säger Degeryd.

Visa nyfikenhet och prata

Hon råder föräldrar att prata med sina barn om att det cirkulerar fulsprit, så att de blir mer försiktiga med vad de dricker, och uppmanar dem att vara nyfikna på vad barnen är inne på för konton på sociala medier och vad barnens pengarna går till.

Om man vet något konto på till exempel Snapchat och Instagram där fulspriten säljs eller om man hittar flaskor med fulsprit så kan man även höra av sig till polisen.

Följ ämnen i artikeln