Fördröjd vaccinering på grund av vaccinturister: ”Hög andel utomregionala bokningar”

Uppdaterad 2021-05-31 | Publicerad 2021-05-30

Halland är nu en av de regioner som vaccinerat lägst andel av befolkningen under 60 år.

Regionens vaccinsamordnare förklarar det som en konsekvens av att andra län snuvat åt sig hallänningarnas tider.

– Vi hamnade i en situation i april när vi fick en väldigt hög andel utomregionala bokningar, säger vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt till SVT Halland.

När det kommer till personer under 60 år är Region Halland en av de regioner som vaccinerat den lägsta andelen personer. Det rapporterar SVT Halland.

Regionens vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt säger till SVT att det är en konsekvens av att personer från andra län tidigare bokade hallänningarnas vaccintider.

– Vi hamnade i en situation i april när vi fick en väldigt hög andel utomregionala bokningar. Det har inneburit att vår insats förskjutits en bit fram, säger hon.

”Vaccinera dig där du är hemmahörande”

Däremot har regionen kommit långt i arbetet med att vaccinera 70-plussare. Totalt har omkring 45 procent av hallänningarna fått sin första vaccinspruta, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, säger att det i nuläget inte är något större problem att personer från andra län åker till Halland för att vaccinera sig.

– Precis som regionens vaccinsamordnare säger, var det under våren som problemet uppdagades. Som det ser ut nu har andelen som åker till Halland för att vaccinera sig minskat, säger Emma Spak.

Av de personer som hittills fått vaccin i Halland är omkring fyra procent hemmahörande i ett annat län. Samtidigt ser SKR, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, att andelen inresande personer som vill vaccinera sig på Gotland ökar. Det är något som framöver kan ställa till det för regionen.

– Gotland vaccinerar omkring fem procent som inte är hemmahörande på Gotland. Rent lagligt får man vaccinera sig vart man vill i landet, men det är väldigt bra att man vaccinerar sig där man är skriven. Dels eftersom sjukvården har mer information om en där, dels för att det ska bli rätt när man får dos ett och två, säger Emma Spak.

Kan komma att omfördela vaccintillgången

Det kan också uppstå problem med regionernas vaccintillgång, om man inte vaccinerar sig där man är skriven.

– Regionerna tilldelas vaccin efter hur stor befolkningen de har. Även om de som reser in i en region och vill vaccinera sig där är få till antalet, kan det ha stor påverkan på en liten region, säger Emma Spak.

Hon säger också att SKR och Folkhälsomyndigheten följer vaccinläget kontinuerligt.

– Det pågår en diskussion om vaccinet behöver fördelas om. Ser man att behovet ökar i någon region, kan man ta med det i diskussionen om att kanske omfördela leveranserna.