Allan Karlström, 46, mördade Liselotte – döms till livstids fängelse

Publicerad 2023-05-05

Allan Karlström, 46, döms till livstids fängelse.

25-åriga Liselotte klev in i en bil i Timrå och försvann sedan spårlöst.

Tio dagar senare hittades hon död vid en klippavsats.

Allan Karlström, 46, har nu dömts till livstids fängelse för mordet.

Det var i oktober 2022 som 25-åriga Liselotte sågs för sista gången när hon klev in i en bil i centrala Timrå i Västernorrlands län.

Oroliga anhöriga hörde av sig till polisen som inledde en omfattande sökinsats.

10 dagar senare hittades Liselotte död vid en klippavsats i ett skogsområde. Hennes kropp var misshandlad, och låg inlindad i en blå filt som placerats i en IKEA-kasse.

Misstankar riktades mot Allan Karlström, 46, som Liselotte både varit kollega och vän med, samt enligt åtalet haft någon form av relation med.

De hade dessutom stämt möte samma kväll som Liselotte försvann, och kroppen hittades i närheten av en stuga som Allan Karlström haft tillgång till.

Haft en konflikt

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur utredningen visar hur Liselotte och Allan Karlström också ska haft en konflikt med varandra. I bevisningen åberopas meddelanden dem emellan.

– Det har framkommit att målsäganden upplevde att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av den åtalade mannen. Det skulle ha skett tidigare. Men om det är ett motiv till dådet kan vi inte slå fast, har senior åklagare Christina Edlund Nilsson tidigare berättat.

Liselotte har beskrivits som en snäll och godtrogen person, och enligt Aftonbladets uppgifter tros den mer än 20 år äldre Allan Karlström ha utnyttjat det för att få med henne till stugan.

Under fredagen dömdes Allan Karlström för mord och grovt gravfridsbrott.

Enligt domslutet har han berövat Liselotte livet genom att först ha släpat ned henne till en sjö i närheten av stugan där han sedan bundit fast henne vid ett träd och lämnat henne att dö.

Därefter har fraktat den döda kroppen i sin bil till en plats drygt tre kilometer bort där den dumpats i terrängen vid en avsats.

Liselotte har även i samband med detta utsatts för våld mot huvud och kropp.

Tingsrätten konstaterar att gärningen har varit av särskild hänsynslös art då hanteringen av kroppen syftat till att dölja allvarlig brottslighet och försvåra utredningen.

En grannes övervakningskamera fångade Allan Karlströms bil efter att han återvänt till stugan.

”Kan inte andas ut än”

Allan Karlström nekar till anklagelserna men erkänner gravfridsbrott.

Han menar att han har befunnit sig i närheten av vattnet då han föst undan Liselotte för att ta sig från henne, lämnat platsen och återvänt efter en stund och då funnit henne död.

I samband med det ska 46-åringen enligt egen utsago ha drabbats av panik och då flyttat på kroppen.

Han har i förhör även uppgett att han haft minnesluckor.

Fredrik Lindberg är familjens målsägarbiträde och säger till Aftonbladet att han och familjen har snabbläst domen, och konstaterat att den är välskriven och omfattande.

– Utgången var förväntad i tingsrätten, men vi räknar med att domen kommer att överklagas. Det betyder att familjen ännu inte kan andas ut då vi inte har något slutligt resultat ännu.

Följ ämnen i artikeln