Regeringen till försvaret: Stötta polisen nu

Anja Haglund/TT

Publicerad 2023-10-05

Polisen har redan i dag möjlighet att be försvaret om hjälp med till exempel helikoptertransporter. Arkivbild.

Försvaret får i uppdrag att omgående stötta polisen i arbetet mot de gängkriminella som driver våldsvågen.

Försvarsmakten ska ställa både personal och utrustning till polisens förfogande, enligt ett regeringsbeslut på torsdagen.

Exakt hur försvaret ska stötta måste parterna själva komma överens om. Men det kan bland annat handla om analyskapacitet, it-forensisk kapacitet, tekniska undersökningar av sprängmedel och transporter med helikoptrar, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).

TT: Har Försvarsmakten mycket personal att avvara?

– Det är en bedömning som måste göras konkret mellan Polismyndigheten och Försvarsmakten, säger Strömmer.

– När det handlar om analyskapacitet finns det resurser som polisen skulle ha stor glädje av i det här kritiska läget för den inre säkerheten, men det är upp till myndigheterna att utforma stödet.

Operativ effekt

TT: Polisen har själva 35 000 anställda, har de undersökt om kapaciteten finns i den egna organisationen?

– I det läge vi nu befinner oss handlar det om att mobilisera de resurser som finns i Sverige för att kunna bidra till att få ett stopp på den grova kriminalitetens utbredning, säger Strömmer.

Uppdraget ska redovisas i ett första steg till regeringen i april, och slutredovisas nästa höst. Men Strömmer framhåller att redovisningen inte är poängen med uppdraget, utan att ett intensifierat samarbete ska inledas omedelbart.

TT: När kan det här få operativ effekt?

– Som jag förstår det har polisen och försvaret redan inlett överläggningarna. Jag har gott hopp om att resurssättningen ska spela en operativ betydelse för polisen i närtid.

Risker för säkerheten

Försvarsmakten står själv inför stora utmaningar kopplat till kriget i Ukraina och det ökade säkerhetshotet från främmande makt. Men Gunnar Strömmer anser att det går att kombinera.

– Det går att leverera ett innehåll som både låter sig förenas med Försvarsmaktens uppdrag och som innebär ett rejält tillskott resursmässigt till polisen i det kritiska läge vi nu befinner oss i när det gäller brottsligheten.

Följ ämnen i artikeln