Natochefen: ”Nu är tiden kommen för Sverige”

Publicerad 2023-01-09

SÄLEN. Sverige kommer att bli medlem i Nato – trots kraven från Turkiet.

Det säger Natochefen Jens Stoltenberg som anser att Sverige uppfyllt sin del av avtalet.

– Nu är tiden kommen, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Även om diskussionerna med Turkiet pågått i närmare tio månader är Jens Stoltenberg förbryllad över hur smidig Natoprocessen varit för Sverige och Finland så här långt.

– Alla Natos medlemsländer, inklusive Turkiet, bjöd in Sverige till att bli medlem i Nato under toppmötet i juli i fjol. Alla har skrivit under medlemsprotokollet och nu har 28 av 30 länder ratificerat det i sina parlament. På så vis har det varit en osedvanligt rask medlemsprocess. Normalt tar det flera år, Sverige sökte i maj i fjol och redan har vi kommit så långt som vi har.

Att Turkiet uttryck besvikelse över att Sverige inte lämnat ut alla påstådda PKK-terrorister och att president Erdogan hintat om att han kanske bara kommer att godkänna Finland, ser Natos generalsekreterare inte som några problem för fortsättningen.

– Jag har sagt, även när jag varit i Turkiet att Sverige har fullföljt avtalet. Det är ett avtal som är offentligt, alla kan läsa det och det handlar om vapenexport och samarbete i kampen mot terror, säger han och tillägger:

– Jag är trygg med att Sverige blir full medlem Nato, men vill inte ge något besked för när det kan ske.

Jens Stoltenberg.

”Otänkbart att hota Sverige utan att Nato reagerar”

Även om allt ännu inte är klart anser Stoltenberg att Sverige blivit ”ett tryggare ställe” efter sin ansökan.

– Flera Natoländer har givit bilaterala säkerhetsgarantier, däribland USA och andra. Nato har ökat sin närvaro i området och Sverige integreras nu helt i våra strukturer, i vårt civila och militära samarbete. Det är otänkbart att Sverige skulle kunna utsättas för hot utan att Nato reagerar.

Stoltenberg har tidigare uttryckt oro för ett storkrig mellan Nato och Ryssland, beroende på hur situationen i Ukraina utvecklar sig.

Vilken riktning kriget tar i år vill han inte sia om.

– Krig är oförutsägbara och jag vill vara försiktig med att spå. Det vi sett är ett brutalt angreppskrig där man bombar civil infrastruktur och vill få människor att frysa och fly. Men de lyckas inte, Ukraina visar en enorm motståndskraft. Vi måste fortsätta stötta Ukraina så inte Putin vinner kriget. Då blir världen ännu farligare.

”Vore ännu värre med fullt krig”

Västvärlden skickar nu allt tyngre och mer avancerade vapen till Ukraina, ser du en risk att det kommer ett militärt svar från Ryssland?

– Vi följer vad Ryssland gör och ska se till kriget inte eskalerar, men det vore ännu värre med fullt krig i Europa. Vi måste stötta Ukraina utifrån moraliska skäl. Det handlar om ett land som är ensamt och utsätts för brutala angrepp.

Efter att den gemensamma Natoansökan skickades in har Ryssland meddelat att man förstärker militärt intill den finländska gränsen medan militära fartyg med hypersoniska vapen färdas i närområdet.

Stoltenberg tror inte att det kommer sträcka sig längre än provokationer.

– Vi ser rysk militär närvaro på många ställen. Ryssland har också nymoderna vapen och det här visar varför Nato behöver stå emot krafterna i Moskva. Ryssland vet att ett angrepp på ett Natoland skulle utlösa hela svaret från Nato.