Zelenskyj: Behöver halv miljon soldater

TT-AFP

Publicerad 2023-12-19

De försvarande ukrainska styrkorna har det svårt enligt arméchefen och militären behöver förstärkning. Därför har de bett presidenten om att mobilisera uppemot 500 000 soldater, säger Volodymyr Zelenskyj.

President Zelenskyj håller under tisdagen en längre pressträff där han på en scen inför ett hundratal personer svarar på en rad frågor.

Han säger att 2023 varit ett svårt år men att Ryssland inte har lyckats med några av sina mål under hela året. Men hur länge kriget kan pågå, det vill han inte spå.

– Ingen vet när kriget kan ta slut. Det finns ingen som kan gett ett svar på frågan, varken våra befälhavare eller alla experter i väst som säger att det kommer ta åratal, säger han och lägger till:

– Såvida vi inte tappar vår moral kommer vi att avsluta kriget snabbare än så.

Svårt i öst

Men det är inte bara motståndskraft som behövs. I sociala medier uppgav arméchefen Oleksandr Syrskyj på måndagen att de försvarande styrkorna i öst har det svårt och behöver förstärkning i form av manskap, vilket presidenten kommenterade:

– Militären har föreslagit en mobilisering, de vill ha 450 000 till 500 000 personer, säger han och lägger till att han behöver höra fler argument för saken för att en mobilisering ska bli verklighet.

Rysslands höstoffensiv i öst har bland annat riktats mot staden Kupjansk i länet Charkiv. Staden ockuperades av ryska styrkor tidigt i det fullskaliga kriget, men befriades i Ukrainas framgångsrika motoffensiv förra hösten där invasionsstyrkorna motades bort från hela Charkiv.

Anfall flera gånger om

De ryska invasionsstyrkorna uppges också försöka anfalla i riktning mot de så länge omstridda städerna Lyman och Bachmut.

På måndagskvällen rapporterade Ukrainas generalstab att de ryska invasionsstyrkorna hade gått till anfall flera gånger om i flera riktningar längs med fronten i öst. Alla dessa anfall sade man sig ha kunnat avvärja.

På den ryska sidan beskrivs det tvärtom som att de ryska styrkorna har motat ukrainska försök till motanfall.

Bägge sidor säger sig ha orsakat motståndaren stora förluster.