Julsmockan Pia greppar Sverige: ”Svårt att stå upp”

Publicerad 2023-12-20

Stormen Pia kastar in Sverige i en vädertombola.

På västkusten och i Skåne blir det svårt att ens stå upp.

Jultrafikens pulsåder E4 vid Gävle riskerar att snöa igen.

– Det är klokt att överväga om man kan skjuta på sin resa, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

SMHI har tidigare i veckan varnat för ett djupt lågtryck som är på väg in över Sverige.

Och nu kommer hon, stormen Pia, som fått sitt namn av SMHI:s danska kollegor.

Pia börjar storma i Danmark och delar av Norge för att sedan svepa vidare in i Sverige under torsdag eftermiddag.

Först drabbas södra västkusten och västra halvan av Skåne, Laholmsbukten och Hallands kustband.

– Det är alltid klurigt med vind, men vi kommer nog upp i mycket hårda vindbyar kring 21 meter per sekund, upp till 27 meter per sekund. Det är storm, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Redan vid vindar på 14 meter per sekund blir det motigt. Och nu väntas nästan det dubbla på sina håll.

– Det är besvärligt. Och när vi kommer upp i mycket hård vind på 21 meter per sekund och sedan storm så är det svårt att stå upp, säger Max Schildt.

Hur stormigt är storm? Kan man inte gå ut med hunden?

– Nja, om man har en stor hund som står stabilt kanske.

Stormen kan välta träd och riskerar att leda till strömavbrott. Pia kan också orsaka översvämningar.

– Vi får se hur det blir med vattenståndet. Vägar som ligger nära kusten kan översvämmas när vinden trycker på och vattnet stiger, säger Max Schildt.

Bil på vägen.

Risk för snökaos på E4

Men Pia för inte med sig bara vind, utan även kraftigt snöfall som först når västra delarna av Svealand, Värmland och Dalarna.

– Det kan vara tung snö, vilket innebär att område med luftburna elledningar är utsatta, förutsatt att vi har den här tunga snön och sen i bakkant på natten imorgon och fredag tilltar vindbyar nordlig riktning Värmland och Dalarna. Det pressar på elledningarna.

Boende och verksamheter uppmanas förbereda sig.

– Lösa föremål, byggnadsställningar och sådana saker kan flyga och fara. Det är sådana konsekvenser vi kan se när det blåser mycket.

Pias mest intensiva snöfall ser i nuläget ut att landa över södra norrlandskusten. En orange snövarning gäller över E4 mellan Gävle och Sundsvall under torsdag och fredag. Vägen är en av de mest trafikerade inför julhelgen. Där väntas uppemot 30 centimeter nysnö.

– När vi har en orange varning så är det som privatperson klokt att överväga om man ska ge sig ut, men nu är det jul och då kommer många att ge sig ut. Det är bra om man kan anpassa sin resa efter de allvarligaste konsekvenserna. På lördag ser det ut att lätta så om man kan vänta med att resa är det en bra idé, säger Max Schildt.

Pias resplan är preliminär och det djupa lågtrycket kan utvecklas och förändras under de kommande dygnen.

– Vi vill uppmana alla att det är viktigt att hålla sig uppdaterade om hur vi utvecklar varningstexterna. Vi håller extra koll nu under julhelgen. Det kommer helt klart bli besvärligt i samband med ovädret.

Julbord.

Efter Pia kommer julsol

Natten mot fredag kommer Pia röra sig ut över Östersjön.

– Då händer nästa grej. Vinden vrider sig nordligt över Sverige och då kommer kall luft föras ner. Regnet där övergår till snö och det börjar i Götaland och ner över södra delarna av landet. Så även Skåne och Blekinge får snöfall när graderna kryper nedåt. Sen ligger lågtrycket och snurrar över Gotland med en del inslag av blöt snö.

Men den som väntar på något gott. Lagom till julafton kommer Pia ha lämnat Sverige och härjar vidare mot Baltikum. Då spricker det upp i söder.

– Det har ju varit en mildluftsattack senaste tiden. Men det ser ut som att vi får en vit jul i stora delar av landet. Det är lite osäkert exakt hur mycket snö som lägger sig på marken i de allra sydligastes delarna, men där kommer det spricka upp och bli vintersol, säger Max Schildt.

Men efter julklappsöppnandet är det dags igen. Då kommer ett nytt lågtryck.

– Det är många steg i den här väderutvecklingen. Det nya lågtrycket rör sig in över södra Sverige natten mot juldagen och det blir blåsigt. Inte som Pia, men ändå. En varm front med snöfall kommer sedan röra sig uppåt, säger Max Schildt.

SJ kallar in extrapersonal

SJ har kallat in extra kundvärdar som kommer stå på tågstationerna och hjälpa till med information om det skulle bli störningar i tågtrafiken.

– Vi har en nära dialog med Trafikverket och hur de planerar sina underhåll och om det är så att vi behöver omleda tåg för att undvika fel i infrastrukturen. Det är en av våra största resehelger och det har vi tagit höjd för, säger Marcus Fleetwood, presstalesperson på SJ.

Följ ämnen i artikeln