USA-politiker: ”Fått turkiskt löfte om Sverige”

Publicerad 2023-05-26

Ett svenskt Natomedlemsskap kan vara nära.

USA ska ha getts besked att Sveriges ansökan godkänns efter söndagens turkiska val.

– Jag har försäkrats om att efter valet, oavsett vem som vinner, så kommer Sverige att bli godkänd som Natomedlem, säger toppolitikern Michael McCaul till Politico.

Följ ämnen
Nato

Turkiets önskan att köpa amerikanska F 16 har varit känd länge. Nu har det utnyttjats för att påskynda den svenska Natoansökan, enligt Politico.

Republikanen Michael McCaul är ordförande i amerikanska parlamentets motsvarighet till utrikesutskottet och han uppger att USA har utlovats att Turkiet godkänner Sverige i utbyte mot att Turkiet får köpa de amerikanska stridsflygen.

”Täta kontakter”

Utrikesminister Tobias Billström har sett uttalandet från McCaul, men vill inte dra för stora växlar.

– Det är uppgifter som kommer i media, jag har ingen möjlighet att kommentera det annat än att vi naturligtvis gläds med varje sak som kan påverka den svenska Nato-ansökan positivt.

Har svenska regeringen fått liknande uppgifter?

– Nej, inte annat än genom de mediauppgifter som har förts fram. Vår uppfattning bygger på de kontakter vi har med den amerikanska regeringen och de är nära och täta och bra. Nästa vecka kommer USA:s utrikesminister till Luleå, då kommer jag ha möjlighet att sitta ner och ha ett direkt samtal med honom.

Billström tillägger att uppgifterna från USA inte kommer att få regeringen att sakta ner arbetet med att uppnå målet att Sverige ska vara medlemmar i Nato senast vid toppmötet i Vilnius i juli.

Den tilltänkta turkamerikanska jätteaffären är värd 215 miljarder kronor och Turkiet och USA ha en överenskommelse om försäljning av F 16, som först ska godkännas av parlamentets utrikesutskott.

Utrikesutskottet måste dock vara helt enigt för att försäljningen ska godkännas.

Michael McCaul.

Vill se åtgärder

Demokraternas ledare i det utrikesutskottet, Gregory Meeks, har varit skeptisk till att göra affärer med Turkiet utan försäkringar.

– För tillfället ställer jag mig inte bakom att sälja F 16 till Turkiet. Jag vill att valet ska avslutas, och sedan vill jag se åtgärder från Turkiet. Om vi inte ser dessa åtgärder, så är jag emot det. Och att sluta blockera Sverige är en av de åtgärderna jag vill se, och de finns fler, säger Meeks enligt Politico.

Förutom att ratificera Sveriges ansökan vill man se ett slut på ”turkiska aggressioner” mot Grekland, ett stopp på stöd till Azerbajdzjan och att journalister och dissidenter släpps ut ur fängelse.

Den andra omgången av turkiska presidentvalet ska hållas nu på söndag.

Kristersson och Erdogan i november förra året.

Följ ämnen i artikeln