Hård kritik efter inbjudan till fika för Nazitysklands anfall: ”Riktigt vidrigt”

Publicerad 2022-09-01

En SD-tjänsteman ville uppmärksamma Nazitysklands anfall mot Polen med fika.

Flera politiker reagerar starkt på avslöjandet från Aftonbladet.

”Jag har så svårt att förstå varför L, M och KD vill ha dessa tjänstemän på regeringskansliet efter valet?” skriver Annie Lööf på Twitter.

Det var i ett mejl till 30 personer på det sverigedemokratiska riksdagskansliet som SD-tjänstemannen bjöd in till fika – för att uppmärksamma Nazitysklands inmarsch i Polen 1939.

Från rödgrönt håll framförs frän kritik – med tydliga passningar till M, L och KD.

”SD fortsätter nazi-kopplingarna ända in i riksdagskansliet. Smaklöst, skamligt och stötande. Jag har så svårt att förstå varför L, M och KD vill ha dessa tjänstemän på regeringskansliet efter valet?” skriver partiledaren Annie Lööf (C) på Twitter.

Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister, ser tilltaget som ett tecken på att SD inte gjort upp med sin mörka historia.

– Det är otroligt smaklöst att bjuda in till ett sånt här evenemang i Sverige 2022 när vi vet vad Hitlers anfall ledde till, säger Ygeman till Aftonbladet.

Han kritiserar sedan att M, L och KD vill samarbeta med SD.

– De har ju börjat berömma SD vid olika tillfällen. Nu är det dags att våga kritisera Sverigedemokraterna, det här är ingenting att bygga en regering på. De måste ta avstånd från den här typen av händelser, säger Ygeman.

Även språkröret Märta Stenevi (MP) och partiledaren Nooshi Dadgostar (V) är hårda i sina omdömen.

”Skrämmande att M, KD och L kan tänka sig regera med detta parti” twittrar Dadgostar.

”Får det lov att vara lite kardemummalängd till nazismen, käre Ulf? Man sväljer den lättare då” twittrar Stenevi.

Annie Lööf (C)

Kristersson: ”Riktigt vidrigt”

Ulf Kristersson (M)

Kritik kommer även från högersidan. M-ledaren Ulf Kristersson, som uttryckt att han vill samverka med SD efter valet, skräder inte orden.

”Det här är riktigt vidrigt och jag förväntar mig att SD hanterar situationen därefter. Hade något lika vidrigt hänt hos Moderaterna hade personen fått sparken omedelbart” säger han i en skriftlig kommentar.

Senare på kvällen väljer även Johan Pehrson att uttala sig.

”Detta är fullkomligt förfärande. Sådan här skit ska inte förekomma i riksdagens lokaler” skriver han.

Aftonbladet har sökt KD för en kommentar.

SD: ”Totalt olämpligt”

Sverigedemokraterna meddelar att fikat ställdes in.

– Jag har sett det och jag har meddelat medarbetaren att det var totalt olämpligt, och han har bett om ursäkt för det, säger Sammy Almedal (SD), chef på partiets riksdagskansli.

Senare gav partiledare Jimmie Åkesson sin syn på saken i en intervju med P4 Dalarna.

– Den här medarbetaren har polskt påbrå och i Polen firas den 1 september som en veterandag. Man firar alltså inte att Tyskland anföll Polen utan man firar Polens försvar. Är man polack så vet man det där men är man svensk så reagerar man, säger han.

Följ ämnen i artikeln