Dansk skolstart i munskydd: ”En liten trygghet”

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2020-08-13

Munskydd har blivit storsäljare i Danmark efter myndigheternas kovändning i munskyddsfrågan.

Första dagen efter sommarlovet möts gymnasieeleverna i Roskilde av ett nytt krav: Obligatoriskt munskydd i korridorerna.

– Det är lite svårt när det är varmt, säger Freja Egegaard Olsen till TT.

Men samtidigt tycker hon att det är en bra idé, för på Roskilde katedralskole går mer än tusen elever.

– Jag tror att vi är först ut, sedan kommer andra skolor att följa efter, säger Karoline Birch.

Utanför skolans entréer står handsprit på små bord och nu i början av terminen delas gratis engångsmunskydd ut, sedan får alla skaffa egna. De ska sitta på när eleverna rör sig inomhus mellan klassrummen, för korridorträngseln på skolan kan bli lika stor som i kollektivtrafiken under rusningstid – och där rekommenderar ju danska myndigheter numera munskydd, resonerar rektor Claus Niller Nielsen.

"De senaste dagarnas utveckling har visat att covid-19 är ett lika allvarligt hot som före sommarlovet", står det i rektorns brev till eleverna inför terminsstarten.

Ena gummibandet i Lucas Lybergs munskydd har redan gått av, så han håller det i handen.

– De är inte lätta att ha på, det är rätt obehagligt. Men det känns lite säkrare när alla har det. Det känns som att det minskar risken, det är en liten trygghet, säger han.

Smittkurvor går upp

Länge såg covidsituationen ut att gå åt rätt håll i Danmark efter vårens stora nedstängning av samhället. Men sedan i början av juli pekar smittkurvorna uppåt igen och det gradvisa lättandet av restriktionerna har bromsats.

Danska myndigheter hade tidigare samma inställning till bred användning av munskydd som de svenska, men den 31 juli kom vändningen: Ett munskydd i väskan rekommenderas för den som vill åka kollektivt och det bör tas på om trängsel uppstår, är det nya budskapet.

Hur och när munskydd ska användas lärs ut av Danmarks motsvarighet till Anders Tegnell, Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm, i små filmer på myndighetens hemsida.

I större delen av Danmark är det ännu så länge bara en rekommendation, men i Århus och fem andra kommuner på Jylland är det ett krav, för där har smittökningen varit störst. I en av dessa kommuner, Silkeborg, är det dessutom munskyddskrav på köpcenter och stormarknader.

Systern avled

När Marie Moos står på Roskildes centralstation och väntar på Köpenhamnståget ligger munskyddet i väskan.

– Det här är första gången på länge som jag åker tåg, så jag vet inte hur trångt det blir.

Hon fick munskyddet av en väninna, för de kan vara svåra och dyra att få tag i, berättar hon. För fyra veckor sedan avled hennes astmasjuka storasyster i covid-19, så därför är hon försiktigare än de flesta.

Hittills har hon haft stort förtroende för danska politikers och myndigheters hantering av pandemin, men hon känner sig inte alls lugn inför hösten.

– De öppnar för snabbt och danskarna är för dåliga på att hålla avstånd, säger Moos.

Varnande finger

De senaste veckornas uppgång av konstaterade fall har fått smittskyddsinstitutet Statens seruminstitut att höja ett varnande finger inför de politiska förhandlingarna om lättade restriktioner. Myndigheten avråder till exempel från att låta nattklubbar öppna igen.

"Även om det är geografiska anhopningar, så är smittan nu utbredd i större delen av landet", skriver Statens seruminstitut i en riskutvärdering som danska TV2 tagit del av.

Å andra sidan ökar inte sjukhusinläggningarna, trots stigande smittal. Under onsdagen vårdades totalt 16 covidsjuka på landets sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelning. För första gången sedan i mars vårdas ingen covidsjuk i respirator.

Det kan vara så att testningen nu är mer effektiv och proaktiv i Danmark, och då fångar man upp fler unga som är utanför riskgruppen, kommenterar Århusprofessorn Søren Riis Paludan för nyhetsbyrån Ritzau.

– De blir ju smittade, men blir inte särskilt sjuka eller i behov av inläggning. Så det kan kanske förklara varför vi har uppåtgående smittal, men inte uppåtgående inläggningstal, säger han.

"Blir inte bra"

Rola Ellaham har stämt träff med sin väninna Mona Hossin i folkmyllret på Stændertorvet i Roskilde. Efter en vår och försommar i isolering hemma älskar hon att gå ut och ta en kaffe i solen, men både hennes man och hennes ena dotter tillhör riskgrupperna, så hon är mycket försiktig.

Hon vet inte vad hon ska tro om utvecklingen framöver.

– Jag vill inte att det ska öppnas mer nu, det blir inte bra.

Mona Hossin tycker att Danmark har haft en bra strategi hittills.

– De har gjort det bra – inte för mycket nedstängning, men inte heller för mycket öppet, säger hon.

PODD Om coronaepidemin och ekonomin

HAftonbladet Daily pratar med ekonomen Claes Hemberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen