Barn & unga

Barn föddes med dna från tre föräldrar

Av: 

TT

En grekisk kvinna födde barn efter att ha blivit gravid genom IVF, där dna från tre personer användes. Arkivbild.
En grekisk kvinna födde barn efter att ha blivit gravid genom IVF, där dna från tre personer användes. Arkivbild.

NYHETER

En grekisk kvinna födde i veckan en son efter att ha blivit gravid genom IVF, provrörsbefruktning, där dna från tre personer användes.

Det är första gången som den kontroversiella metoden används för en frisk, ofrivilligt barnlös kvinna.

Läkarna använde ett ägg från den barnlösa kvinnan och ett ägg från en donator. Dna från den barnlösa kvinnans ägg placerades i donatorns ägg, som tidigare hade "tömts" på genetiska anlag. Donatorns ägg befruktades sedan och sattes in i den barnlösa kvinnans livmoder.

– Hon är en av många människor som har hjälpt till att göra mig lycklig. Jag kommer aldrig att glömma henne även om jag inte vet vem hon är, säger den nyblivna mamman Matina Karavokyri om den anonyma donatorn som möjliggjorde graviditeten, uppger den grekiska nyhetsbyrån ANA.

Det är första gången som den kontroversiella metoden används för att hjälpa ett ofrivilligt barnlöst par där föräldrarna är friska. 2016 föddes ett barn i Mexiko efter att dna från tre föräldrar hade använts eftersom mamman som födde barnet hade en genetiskt överförbar sjukdom.

Metoden ifrågasätts utifrån ett etiskt perspektiv.

– Riskerna som tekniken medför är inte helt kända, men kan accepteras om tekniken används för att behandla mitokondriell sjukdom (mitokondriellt dna ärvs bara på moderssidan), men inte i det här fallet, säger Oxfordprofessorn Tim Child.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barn & unga

Graviditet

Ofrivillig barnlöshet