Nio av tio byggnadsarbetare har ont

TT

Publicerad 2021-09-20

Nio av tio byggarbetare har värk kopplat till sitt arbete, enligt en undersökning som fackförbundet Byggnads har genomfört. Arkivbild.

Fackförbundet Byggnads larmar om att nio av tio medlemmar har värk i kroppen som kopplas till arbetet. Dessutom saknar de instruktioner och möjlighet att träna på arbetstekniker som minskar risken för arbetsskador.

Nio av tio byggarbetare upplever besvär på grund av värk i kroppen kopplat till sitt arbete. En stor majoritet har smärtor i rygg och axlar.

Det visar en undersökning som fackförbundet Byggnads har genomfört bland sina medlemmar om deras ergonomiska arbetsmiljö.

79 procent av de 3 800 tillfrågade uppger att de inte har fått instruktioner eller möjlighet att träna in lämplig arbetsteknik för arbetsuppgifter som kan innebära risk för skada, vilket de har rätt till enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Saknar kunskap

Hälften av de tillfrågade svarar att de inte har fått tillräcklig kunskap om lämpliga arbetsställningar eller hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

”Det här är ett problem för hela samhället, inte bara byggbranschen. Det leder till sjukskrivningar som kostar samhället mångmiljonbelopp. Eftersom det i dagsläget saknas ett skydd i pensionssystemet för den som blivit utsliten på jobbet riskerar det också att skapa en stor mängd fattigpensionärer”, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens arbetsmiljösamordnare Berndt Jonsson pågår det en successiv förbättring av arbetsmiljön i byggbranschen.

– Antalet anmälda arbetssjukdomar har aldrig varit lägre. Men man kan inte vara nöjd när det är så många som har de här bekymren, säger Berndt Jonsson.

Förändra kultur

Han säger att det uppenbarligen finns mer att göra och att det delvis handlar om att förändra en rådande kultur på arbetsplatserna.

– Man har fokus på att komma framåt men det får inte bli med konsekvensen att säkerhetsfrågor åsidosätts. Det får inte ske på bekostnad av människors hälsa.

Berndt Jonsson säger att både ledare och medarbetare ibland tar genvägar - mot bättre vetande.

– Vi försöker bidra till att säkerhetskulturen ökar i branschen. Arbetsgivarna måste ta ansvar i detta men de behöver hjälp från sina medarbetare och andra.