Stor insats efter larm om mystiskt föremål under bil

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-11-08

Boende tvingades evakuera sina hem efter larm om ett misstänkt föremål under en bil.

Nationella bombskyddet kallades in i insatsen som pågick i flera timmar.

Vid 02.30-tiden i natt kunde man blåsa faran över.

Det var förbipasserande som upptäckte föremålet under bilen och larmade polisen vid klockan 21.20. Upptäckten skapade febril aktivitet i centrala Landskrona.

– Man har uppmärksammat föremålet som ligger under en personbil och tyckt att det såg underligt ut, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid Skånepolisen.

Bombskyddet på plats

Vid 23.30 höll polisen på att evakuera boende i husen närmast föremålet.

Polisen uppmanade också alla boende i närheten att stanna inomhus och att att inte stå i fönster eller på balkonger medan insatsen pågår.

– Det kan låta dramatiskt. Men det är ganska rimligt, om vi bedömer att det är ett farligt föremål som skulle kunna explodera kan det innebära en risk att stå i fönster eller på balkonger, säger Rickard Lundqvist.

Två kvarter i vardera riktning från bilen spärrades av.

Nationella bombskyddet skickades till platsen för att undersöka föremålet.

Även räddningstjänst och ambulanssjukvård åkte dit i förebyggande syfte. Och insatsen fortsatte under stora delar av den sena måndagskvällen.

Öppnade upp teater

Strax efter klockan 01 i natt meddelade polisen att insatsen fortsätter och att platsen är fortsatt avspärrad. Då pågick fortfarande evakuering av boende i närområdet.

Kommunen öppnade i natt upp teatern i Teaterparken för de som behövde någonstans att ta vägen under tiden deras bostäder var avspärrade.

Strax före klockan 02.30 i natt uppgav polisen att Nationella bombskyddet oskadliggjort föremålet som då bedömdes som ofarligt.

De stora avspärrningarna hävdes då och de evakuerade kunde återvända till sina bostäder. Föremålet ska undersökas vidare av kriminaltekniker.

Polisens bombrobot undersöker det misstänkt farliga föremålet.

Följ ämnen i artikeln