Ryssland varnar USA-styrkor i Syrien

Publicerad 2017-09-22

Både USA-stödda SDF och den ryskstödda syriska armén slåss mot IS i Deir Ezzor.

Nu varnar Ryssland för direktkonfrontation efter två incidenter där SDF ska ha slagit till mot syriska trupper.

– Alla försök till eldgivning från SDF-områden kommer snabbt att slås ner, säger militärtalesmannen generalmajor Igor Konashenkov.

Striden om kontrollen över Syriens största östra stad, oljerika Deir Ezzor, hårdnar. Under lång tid har delar av terrorsekten IS ledarskikt misstänkts finnas i området som gränsar till Irak, framförallt sedan de lämnat sin syriska ”kalifatshuvudstad” Raqqa där en offensiv nu pågår.

Både ryska och syriska styrkor finns i ökenområdet, såväl som USA-stödda Syrian Democratic Forces (SDF), en allians av bland annat araber och kurder. Och nu tycks spänningarna ha ökat mellan de olika grupperna, som stödjer olika slutgiltiga lösningar för Syrien, även om de alla uppger sig vilja krossa IS.

Enligt den ryska militärtalespersonen generalmajor Igor Konashenkov ska SDF vid två tillfällen de senaste dagarna ha skjutit mot syriska regeringspositioner utanför Deir Ezzor.

Moskva gick därför ut med en varning till den USA-stödda alliansen i går.

– Alla försök till eldgivning från SDF-områden kommer snabbt att slås ner, uppgav Konashenkov i ett uttalande, enligt Washington Post.

”Ansikte mot ansikte”

USA uppgav å sin sida i lördags att ryska stridsflyg hade attackerat en SDF-position, där soldater befann sig, norr om Deir Ezzor.

Representanter från de två stormakterna ska ha mötts i veckan för att diskutera hur de kan undvika kollision i Syrien, uppgav USA:s försvarsdepartement Pentagon igår.

– De hade en diskussion ansikte mot ansikte med mappar och grafik, sa armélöjtnant Ryan Dillon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

SDF avancerar mot Islamiska staten från nordöst, medan syriska regeringsstyrkor med ryskt stöd driver fram från väst.

”Strategisk vändning”

SDF inledde sin Deir Ezzor-offensiv, kallad “Operation Jazeera Storm” i början av september, bara dagar efter att syriska armén, Iranstödda miliser, och ryska trupper, lyckats inta en viktig militärbas, Brigad 137, öster om staden efter veckor av strider.

Närmare 93 000 civila ska ha varit isolerade i en enklav nära basen, eftersom IS kontrollerat områden runtomkring sedan 2015, uppger BBC.

Presidenten Bashar al-Assad har sedan årets början upprepat att det är den syriska armén, inte de USA-ledda styrkorna, som kommer att befria alla återstående områden där IS tagit kontrollen.

”Det här är en strategisk vändning i kriget mot terrorn. Det visar världen att det är den syriska armén och dess allierade som är kapabla att förstöra IS sista fästen och kan förgöra alla konspirationer som vill dela landet” uppgav Assad i ett uttalande i syrisk statstelevision efter att militärbasen tagits över.

Strategiskt viktig

Hela provinsen, som har samma namn som staden Deir Ezzor, är strategiskt viktig att kontrollera, av flera anledningar. Ökenområdet är oljerikt, korsas av floden Eufrat, och har en lång gränsyta med körvägar mot Irak. I staden Deir Ezzor bor framförallt sunnimuslimer, som under hela det syriska inbördeskriget stått fast vid sitt stöd till presidenten Bashar al-Assad.

Flera experter har därför slagit fast att striden om Deir Ezzor lär bli en av de viktigaste under det över sex år långa syriska inbördeskriget, inte bara regionalt, utan också mellan stormakter som Iran och Ryssland, som stöttar Bashar al-Assad, och USA, som står på oppositionens sida.

Turkiska trupper

Efter att Ryssland, Turkiet och Iran enades om eld upphör och nedtrappningszoner i delar av västra Syrien i maj har krigets epicentrum flyttats mot offensiven i Raqqa och striden om Deir Ezzor. Men fortfarande pågår strider i exempelvis Idlibprovinsen, där både oppositionella grupper och jihadistgrupper ledda av tidigare al-Qaidaledare har samlats.

Minst 22 civila ska ha dödats under 48 timmar i ett flertal luftangrepp i veckan mot staden Idlib och Hama utförda av den syriska armén och Ryssland, uppger oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR). Flygattackerna var ett svar på en offensiv som jihadistgrupperna, som inte ingår i eld upphör-avtalen, inlett i tisdags med syfte att attacker regeringspositioner, uppger nyhetsbyrån AFP.

Under gårdagen uppgav Turkiets president Erdogan i en exklusiv intervju med Reuters att Turkiet kommer att placera trupper i Idlibregionen, som en del i avtalet från i maj om nedtrappningszoner.

– Enligt avtalet står Ryssland för säkerheten utanför Idlib och Turkiet kommer att upprätthålla säkerheten inom Idlibregionen, sa Erdogan.