Greps i kalsongerna – utgjorde ett ”signifikant hot” mot USA

Uppdaterad 2023-08-29 | Publicerad 2023-08-28

I bara kalsongerna överraskades den misstänkta spionen när polisens helikoptrar hovrade över huset.

Enligt FBI utgjorde 60-åringen ett ”signifikant hot” mot USA:s säkerhet.

– Jag skulle vilja klassificera det som ett unikt åtal, inte minst vad det gäller samarbetet med USA och FBI, säger åklagaren Henrik Olin.

När helikoptrarna hovrade över villaförorten i Nacka i november förra året ska lufttrycket ha blivit så högt att dörrarna till den misstänkta spionens villa öppnades.

Samtidigt firade sig nationella insatsstyrkan ner och tog sin in i huset. Helikoptrar användes vid det spektakulära tillslaget för att ”snabbt ta kontroll över objektet och troligt bevismaterial”, enligt polisen.

Den misstänkte mannen.

Opåverkad vid gripandet

För att ta sig in i huset bröts tre fönster och två dörrar upp samt dörren till garaget.

I ett PM skriver en polis som deltog i insatsen att de tog sig in genom ett fönster och in i köket som var nedsläckt. Där mötte han den misstänkte spionen, stående i endast kalsonger tillsammans med sin fru.

Han beskrivs som ”nyvaken” men ”uppträdde lugnt under hela ingripandet”.

Den misstänkta spionen fördes från köket in till ett sovrum där han ombads att lägga sig på golvet samtidigt som polisen tryckte honom med händerna ner mot golvet.

Enligt polisen som deltog i insatsen ska mannen ha varit ”relativt opåverkad av att en mängd poliser befann sig i hans hus och att han blivit gripen”.

Några minuter efter att polisen stormat huset ska mannen ha fått ta på sig ett par jeans och en t-shirt, innan han fördes till polisstationen.

Tekniker vid villan efter gryningsräden.

”Signifikant hot mot USA”

I en menbedöming från FBI har de sammanfattat vilka faror mannens agerande kan ha inneburit för USA nationella säkerhet.

FBI skriver i sin bedömning att 60-åringen ”utgör ett signifikant hot mot USA:s nationella säkerhet. Vidare beskriver de att han ska ha använt sina svenska företag för att skaffa sig teknologi för GRU och den ryska militärens räkning. Enligt åklagaren Henrik Olin ska det viktigaste av mannens två företag varit direkt styrt av den ryska underättelsetjänsten GRU.

Den misstänkte spionens företag ska enligt FBI främst ha fokuserat rymdteknik och industriella projekt. En anställd vid FBI kommer även att vittna gällande menbedömningen under rättegången.

– Vi har haft ett omfattande arbete med amerikanska myndigheter, framförallt FBI, säger åklagaren Henrik Olin på en pressträff.

Olin säger även att det handlar om en verksamhet som 60-åringen kommer att åtalas för i Sverige, men som varit till men för amerikanska säkerhetsintressen.

Ryssland har ett behov av att olovligen anskaffa teknik från väst, till sin militär eftersom de inte har den förmågan själva fullt ut, säger Henrik Olin.

Olin menar att 60-åringen har varit noden för att kunna förvärva den här typen av teknik och syftet har varit att förse Ryssland militär med vad den behöver.

Sovrummet där den misstänkte mannen greps.

Följ ämnen i artikeln