Man åtalas – misstänks ha spionerat i tio år

Greps i gryningsräd förra hösten

Publicerad 2023-08-28

Den svensk-ryske 60-åringen ska i tio års ha arbetet för ryska underrättelsetjänsten GRU, enligt åtalet.

Från villaområdet utanför Stockholm ska han ha köpt teknik- och elektronikprodukter åt Ryssland.

En verksamhet som ska ha kunnat skada Sverige och USA:s säkerhet.

Det var i gryningen den 22 november i fjol som nationella insatsstyrkan firade ned sig från Blackhawk-helikoptrar och grep ett par i en villaförort i Nacka.

Det gifta paret från Ryssland levde ett tillsynes stillsamt liv, men misstänktes av Säkerhetspolisen för att ha spionerat för främmande makt i tio års tid.

Paret har under tiden i Sverige drivit företag inom import- och exportverksamhet av bland annat elektronikkomponenter och industriteknik, som omsatt uppåt 30-tals miljoner per år.

Kvinnan avskrevs tidigt från misstankarna, men under måndagen väckte åklagaren åtal gällande mannen som är i 60-årsåldern.

Den misstänkte mannen.

Riktat mot USA

Han misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, då mannen ska ha ha ägnat sig åt illegal teknikinhämtning åt den ryska militärindustriella industrin.

Bland annat ska han ha sålt en Ultra High Speed Camera till ett ryskt företag, samt försökt införskaffa elektronik till det ryska satelitprogrammet Kanopus V. Han har även föröskt att köpa in en fartygsmotor från ett tyskt företag.

Detta i syfte att bygga upp den ryska krigsmakten.

Tekniker vid villan efter gryningsräden.

Underrättelseverksamheten mot främmande makt har varit riktad mot USA, och den amerikanska säkerhetstjänsten FBI har deltagit i utredningen.

Enligt åtalet anses brotten som grovt då brottsligheten varit omfattande och
systematisk, pågått under lång tid samt då risken för men för Sveriges och USA:s säkerhet varit av allvarligt slag.

Den misstänkta brottsligheten har pågått sedan 2013. I bevisningen finns bland annat en lista på 81 beslagtagna föremål däribland surfplattor, usb-minnen, plastmappar med dokument, visitkort samt ryskt och svenskt pass.

Mannen tros ha använt företagen han drivit som bas för den olovliga underrättelseverksamheten. Han har genomgående nekat till brott.

Här slog polisen till.