16-åriga youtubern Sarina Esmailzadeh dödad i Iran

Kvinnorna som dött i protesterna i Iran

Uppdaterad 2022-10-09 | Publicerad 2022-10-08

16-åriga Sarina Esmailzadeh var en iransk youtuber som talade om kvinnors rättigheter.

På en av hennes filmer, inspelad nyligen, syns sjunga med i en låt när hon sitter i en bil, full av liv.

Nu påstås hon blivit mördad av den iranska regimen.

Majoriteten av iranska protesternas dödsoffer har skjutits i huvudet, hjärtat eller bålen. På grund av rädsla och skräck har många av offren förblivit anonyma.

Nu har några få blivit ansiktet utåt för de våldsamma protesterna.

En av dem är 16-åriga Youtubern Sarina Esmailzadeh. Hon dödades av iranska poliser den 23 september, skriver The Guardian. Enligt Amnesty ska hon ha blivit slagen till döds med batonger under en protest i Gohardasht i Alborz-provinsen.

Esmailzadehs familj ska ha blivit utsatt för ”intensiva trakasserier för att tvinga dem till tystnad”, uppger en källa till Amnesty. Påståenden som iranska polisen förnekar.

Sarina Esmailzadeh, 16.

Enligt chefsdomaren i Alborz-provinsen visar, precis som för Nika, förundersökningen att tonåringens död var ett självmord efter att hon hoppat från taket på en femvåningsbyggnad, skriver Irans nyhetsbyrå Isna. I förundersökningen påstås det även att Esmailzadeh hade en historia av psykiska problem.

På sina sociala medier har Esmailzadeh lagt upp klipp där hon pratar om kvinnors rättigheter. Hon motsätter sig även landets krav på sjal och uttrycker sin ilska mot den ekonomiska situationen i Iran.

Avsikt att döda

På bara tre veckor har minst 185 personer dödats till följd av de våldsamma protesterna efter Mahsa Jina Aminis död i Iran. Minst 19 av dem ska vara barn, rapporterar Iran Human Rights.

Amnesty International har dokumenterat en alarmerande upptrappning av våld och skjutvapen sedan Aminis död.

"Det är särskilt avskyvärt att nästan tre år efter protesterna i november 2019, där hundratals människor olagligt dödades, har de iranska myndigheterna skamlöst fortsatt sina hänsynslösa angrepp på människoliv”, säger Agnes Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Enligt bevis som organisationen har samlat in har majoriteten av offren skjutits i huvudet, hjärtat och bålen, vilken avslöjar en tydlig avsikt att döda eller allvarligt skada. Många ska även ha skjutits i bakhuvudet, vilket tyder på att de var bortvända från poliserna och därmed inte utgjorde något direkt hot.

Iranska myndigheterna har en historia av att använda demonstranternas kroppar för att utpressa familjerna till tystnad. Därför har majoriteten av dödsoffrena förblivit anonyma, då familjerna lever i rädsla.

Nika Shakarami skulle fylla 17 år

Bara dagar innan sin 17-års dag försvann Nika Shakarami från en av protesterna i iranska huvudstaden den 20 september. I ett sista meddelande till en vän skriver hon att hon jagas av säkerhetsstyrkor.

Tio dagar senare hittade familjen sin dotter på ett bårhus. Under tvång gick familjen med på att inte hålla en begravning men trots detta stal iranska myndigheter hennes kropp och begravde henne i en by några mil bort.

De iranska myndigheterna hävdar att Shakarami ska ha fallit från en hög byggnad. Men enligt flickans mamma, Nasreen, ska hon ha dödades av slag mot huvudet under protesterna, skriver CBC News.

Flickans mamma berättar för kanalen att några av dotterns tänder var utslagna och att ben i ansiktet och en del av baksidan av hennes skalle var brutna.

Nika Shakarami, 16.

Hadis Najafi sköts i bröstet

Under en protest på gatorna i staden Karaj sköts Hadis Najafi ihjäl av iranska poliser den 21 september, rapporterar Sky News. Hon ska ha träffats av sex skott och sköts i bröstet, huvudet och hals, enligt IranWire.

”Enligt rapporter från media ska hon ha fått skador i buken, nacken, hjärtat och handen den 21 september. Efter attacken fördes hon till ett sjukhus av säkerhetsstyrkorna, där hon senare dog”, skriver journalisten och kvinnorättsförespråkaren Masih Alinejad på Twitter.

Även om hon inte var en uttalad aktivist eller talade öppet om kvinnors rättigheter så sköts hon ändå för att hävda sin rätt för att leva och klä sig som hon vill under protesterna.