Här är ljusglimtarna i coronakrisen

Carin Fock/TT

Publicerad 2020-04-25

Det är lätt att känna hopplöshet när man står inför en global kris som coronapandemin. Trots att läget fortfarande är allvarligt finns ändå en del ljusglimtar. Här är några positiva exempel kring coronaviruset.

1. Vi vet hur vi ska bromsa och förhindra spridning

Coronapandemin är långt ifrån över och du bör fortfarande se till att följa riktlinjer och råd från myndigheter. För nu vet vi att de har effekt och att åtgärderna dämpar och förhindrar spriding av coronaviruset.

• I Kina, USA, Italien och andra länder som påverkats kraftigt av coronapandemin har social distansering spelat stor roll för att stoppa smittspridningen. I många länder har befolkningen isolerats i sina hem, vilket har gjort att färre smittats. I Sverige har vi kunnat vistas ute eftersom de flesta har hörsammat myndigheternas råd.

• Att råden efterföljts i Sverige har gjort Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell försiktigt positiv till att kurvan kan ha börjat plana ut. Och det verkar som att många länder har nått toppen av antalet coronasmittade, det rapporterar The Economist.

• Risken för barn att bli allvarligt sjuka är mycket liten enligt Folkhälsomyndigheten. Det gäller också de barn som har någon av de sjukdomar som ökar risken för vuxna och äldre personer.

2. Folk blir friska och får komma ut

Närmare 2,8 miljoner bekräftade fall av smittade finns i världen i dag, och över 195 000 dödsoffer har krävts enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetet. Samtidigt är det också många som blir friska tack vare hårt jobb från sjukvårdspersonal.

• I Wuhan i Kina, där pandemin tog sin början i december förra året, börjar man nu leta efter antikroppar mot coronaviruset hos befolkningen. Studierna visar bland annat att avsevärt fler tycks bära på antikroppar än antalet bekräftade fall, vilket tyder på att många som har infekterats endast har haft milda eller inga symtom alls.

• Wuhaninvånarna tillåts att resa utanför staden sedan två veckor tillbaka. De allra flesta har varit instängda i sina bostäder sedan den 23 januari – och först den senaste tiden gjort någon enstaka tur ut i det fria.

• Det lägsta antalet nya smittade av coronaviruset på två månader rapporterats från Sydkorea. De uppmuntrande siffrorna gör att landet nu försiktigt börjar mjuka upp sina restriktioner.

3. Forskare jobbar på botemedel och vaccin

Experter har sagt att det kan ta mellan ett och ett och ett halvt år innan ett vaccin är klart, men det finns flera lovande spår att följa.

• Den 24 april meddelades att WHO inlett ett internationellt samarbete för att snabbare få fram medicin, vaccin och tester för coronaviruset. Målet är att göra ett framtida vaccin tillgängligt för alla världens invånare.

• Det har i veckan inletts vaccintester på människor i ett projekt vid Oxford-universitetet och Imperial College i London. Enligt ansvariga på Oxford-universitetet är chansen för att lyckas ta fram ett fungerande vaccin 80 procent.

• Ett projekt i Tyskland har fått grönt ljus för test på människor av ett potentiellt vaccin mot coronaviruset. I den första fasen ska 200 fullt friska frivilliga mellan 18 och 55 år i Tyskland få olika varianter av ett möjligt vaccin. Försöket ska inledas i slutet av april och de första resultaten väntas vara sammanställda i månadsskiftet juni–juli. Projektet är ett samarbete mellan det tyska företaget Biontech och den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer

• Biontech och den Pfizer hoppas också att inom kort få godkänt av amerikanska myndigheter för tester på människor i USA.

4. Många som hjälper varandra

Vi har sett många exempel på hur människor hjälper varandra i en kris som pandemin.

• Många som tillhör en riskgrupp i Sverige har fått hjälp att handla mat, av släktingar, bekanta och främlingar.

• Flera svenska hjälporganisationer annonserar om hur du kan hjälpa till genom friviligarbete där just du bor.

• Coronakrisen betyder svåra tider för bland annat hotell- och restaurangbranschen. Men det är många som försöker stödja olika verksamheter genom att köpa hem mat och presentkort.

5. Klimatet får en paus

Nedstängning och minskning av produktion, transporter och försäljning har påverkat världsekonomin enormt. Samtidigt har också föroreningarna minskat.

• I flera storstäder i USA och Indien syns skillnaderna med blotta ögat eftersom trafiken minskat kraftigt, skriver The New York Times och CNN.

• Vilda djur har utnyttjat de lugna gatorna, parkerna och stränderna runt om i världen. Till exempel har den sällsynta havslädersköldpaddan i Thailand byggt fler bon än vad de gjort på 20 år på de folktomma stränderna, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln