M-gruppledarens kritik mot statsministern: Kalla en spade, en spade

Tobias Billström: ”Är det okunskap eller ointresse?”

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2022-02-22

Att statsminister Magdalena Andersson inte kan använda begreppet invasion har väckt kritik bland oppositionspolitikerna.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström gick ut på Twitter och skrev att det var ”obegripligt”.

– Det är mycket förvånande att hon inte kan ta ordet ”invasion” i sin mun. Min bestämda uppfattning är att man alltid bör kalla en spade för en spade.

På tisdagen höll statsminister Magdalena Andersson presskonferens med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen.

Trots upprepade frågor ville hon inte använda begreppet invasion när hon kritiserade Ryssland. I stället talade hon om en ”tydlig aggression och brott mot folkrätten”.

– Ska jag definiera invasion? Låt mig återkomma till exakt definition av invasion, svarade hon.

I slutet av presskonferensen kom presschefen fram till Magdalena Andersson med en papperslapp och återkommer till frågan om invasion.

– Hur definierar man invasion? Svaret på detta är: detta är en tydlig aggression och ett brott mot folkrätten, sa hon och vek ihop papperslappen och därefter var presskonferensen slut.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström är kritisk till statsministerns uttalande.

Att inte använda begreppet invasion har fått flera politiker att reagera.

KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson (KD) skrev på Twitter, att statsministern gjorde ett ”svagt och osäkert framträdande”. ”Vägrar tala om invasion”.

Ulf Kristersson säger till TT att om en främmande makt tar sig militärt över på en självständig stats territorium så är det klart att det är en invasion, säger han till TT.

Statsminister Magdalena Andersson (S) pressträffen om läget i Ukraina.

Tobias Billström: Viktigt att klargöra

Moderaternas gruppledare Tobias Billström gick hårt ut och kritiserade henne på Twitter: ”Helt obegripligt att Magdalena Andersson inte kan säga som det är, det är en invasion”, skrev han.

När Aftonbladet når Tobias Billström säger han att det är viktigt att klargöra att det är en invasion.

– Det är mycket förvånande att hon inte kan ta ordet ”invasion” i sin mun. Min bestämda uppfattning är att man alltid bör kalla en spade för en spade.

Tobias Billström menar att detta är en viktig säkerhetsfråga för vårt land och att man förstår allvaret i det som händer i Ukraina.

Vad tänkte du om papperslappen som dök upp i slutet av presskonferensen?

– Det är bekymmersamt. Den här typen av papperslappar indikerar att hon inte är så väl förbered eller insatt i Sveriges försvar. Det har tidigare visat sig att hon inte är så inläst när det gäller frågor som gäller denna typ av områden.

Moderaternas Ulf Kristersson säger till TT att han tycker att det kallas för invasion.

”Riskerar att uppfattas som otydliga”

Han säger att om Sverige inte uppträder med fasthet är risken stor att vi inte uppfattas som tydliga nog eller har en bra säkerhetspolitik.

– Är det en invasion som Ryssland gjort, då är det en invasion. På samma sätt är en spade alltid en spade.

Vad skulle du vilja fråga Magdalena Andersson efter det här?

– Varför är det så svårt att använda formuleringen av den här typen? Beror det på okunskap eller ointresse?

Magdalena Andersson: Då kan vi ändra språkbruket

Magdalena Andersson bekräftar i Studio Ett det som sker nu är ett brott mot folkrätten och en tydlig aggression.

– Om vi får bekräftade uppgifter av trupp på mark, då kan vi ändra språkbruket. Men i någon mån är Ukraina redan invaderad på Krim.

Nato: ”Invasion som nu fortsätter”

Än så länge har inga andra länder benämnt Rysslands agerande som en invasion.

Däremot säger Vita husets biträdande nationella säkerhetsrådgivare Jon Finer säger till CNN att Rysslands truppförflyttning in i Ukraina är början på en invasion, skriver The Guardians reporter Hugo Lowell på Twitter.

”En invasion är en invasion, och det är det som pågår”, säger Finer.

Natos ordförande Jens Stoltenberg säger att Ryssland redan invaderat Ukraina och att de sedan flera år tillbaka har haft styrkor i området.

– Det är en invasion som nu fortsätter.