Experten om kärnkraftskontrollen: ”Det väcker oro”

Publicerad 2022-03-04

Ryssland har tagit kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja.

Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving tror inte nödvändigtvis att kärnkraftverket var ett planerat mål – men när man nu tagit kontroll över det uppstår en gisslansituation.

– Att ta besittning av ett kärnkraftverk väcker oro hos befolkningen, säger han.

Följ ämnen

Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja är under rysk kontroll efter strider under natten mot fredagen.

Det rapporterade om kraftiga bränder inne på området och oro för strålning. Men under morgonen har räddningstjänst fått tillgång till byggnaderna som brunnit och kunnat släcka dessa, samtidigt som ukrainska myndigheter meddelat att det inte finns någon förhöjd strålning. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten rapporterar också att inga förhöjda strålningsnivåer har rapporterats i Sverige.

Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving har följt rapporteringen från striderna och menar att man inte kan slå fast att det är en rysk strategi att slå ut just kärnkraftverket.

”Väldigt skadligt för folket”

– Elförsörjningen kan man slå ut med it-attacker, det gjorde ryssarna vintern 2015 i Ukraina till exempel, säger han och forstätter:

– Att man tar kärnkraftverket kan bero på att den ukrainska sidan gör motstånd just vid den här platsen, man måste ta kontroll över det för att bryta igenom försvaret. Samtidigt kan man inte utesluta symbolvärdet. Att ta besittning av ett kärnkraftverk väcker oro hos befolkningen.

Atomexperten Mariana Budjeryn vid Harvard kommer själv från Ukraina. I en intervju med TT säger hon att är ”extremt oroad” för säkerheten runt Zaporizjzja. Hon säger också att det ukrainska folket är mycket beroende av elen som kärnkraftverken i landet producerar.

– Ukraina förlitar sig stort på kärnkraft, ungefär hälften av energin kommer från atomkraft. Att något kraftverk skadas, stängs ned eller kopplas bort från elnätet skulle i längden vara väldigt skadligt för det ukrainska folket, säger Mariana Budjeryn.

”En form av gisslan”

Jörgen Elfving menar att strider vid kärnkraftverk är ovanliga men inte helt unika. Israel har bland annat slagit ut iranska kärnkraftverk med flygattacker, konstaterar han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade attacken för ”atomterror”. Och Jörgen Elfving menar att situationen som uppstår är svårbedömd.

– I princip har man tagit en form av gisslan. Skulle man vara på det humöret kan man spränga sönder anläggningen och säkerställa spridning av radioaktiva ämnen. Men det är inte helt enkelt, man måste ta i beaktande väderförhållanden den närmaste tiderna så nedfallet sker över de områden man vill.

”Måste ta hänsyn till krigets lagar”

Nu står Ukraina inför ett svårt beslut militärt. Om man har möjligheterna är det ändå inte säkert att man kan ta tillbaka kärnkraftverket utan att begå krigsbrott.

– Möjligheten finns att ta tillbaka det, men genomför du strid kring den här anläggningen måste du ta hänsyn till krigets lagar om att undvika strid i områden med potentiellt miljöfarliga utsläpp. Från ukrainsk sida upplever jag att man försöker hålla sig till krigets lagar.

Tror du Ryssland kommer fortsätta sikta in sig på ukrainska kärnkraftverk?

– Det är svårt att säga. Man har tagit Tjernobyl och nu det här, riktar man in sig på ett tredje och fjärde kan man tala om en medveten strategi, säger tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving,