USA planerar inför Syrien-krig

Publicerad 2013-08-24

USA ökar antalet krigsskepp i Medelhavet.

Samtidigt har president Obama begärt in information inför ett eventuellt militärt ingrepp i Syrien, enligt nyhetsbyrån AP.

På lördagen kom också FN:s undergeneralsekretare Angela Kane till Syrien för samtal med regimen.

USA ökar sin närvaro i Medelhavet med ett fjärde, robotbestyckat krigsfartyg, med anledning av konflikten i Syrien, säger en amerikansk försvarskälla, enligt TT.

Jagaren USS Mahan skulle ha återvänt till sin hemmabas i Virginia, men befälhavaren för Sjätte flottan har beslutat att behålla fartyget i regionen.

Diskuterar militära ingrepp

Efter anklagelser om en attack med kemiska stridsmedel mot oppositionella i Syrien i onsdags har kraven ökat på USA att ingripa militärt i konflikten.

USS Mahan som varit i Medelhavet sedan i januari i år har förmåga att skjuta ner missiler. Samtidigt som skeppet anlände till Medelhavet placerades luftvärnsmissiler av typen Patriot ut i Turkiet.

Under torsdagen ska president Obama ha träffat sina rådgivare för att diskutera situationen i Syrien. Enligt NBC news beskrivs mötet som de mest intensiva hittills om militära ingrepp i Syrien.

FN på plats

På lördagen anlände FN:s undergeneralsekreterare Angela Kane till Syrien för samtal med regimen, rapporterar Reuters. Kane, som har ansvar för nedrustningsfrågor, väntas kräva att FN:s inspektörer tillåts undersöka de platser där kemiska stridsmedel tros ha använts.

Ritar upp strategier

Under fredagen konstaterade USAs försvarsminister Chuck Hagel att förflyttningen av skepp till Medelhavet görs i förberedelse för en eventuell order om anfall mot Syrien från president Obama. På ett flygplan från Hawaii till Malaysia berättade Chuck Hagel för media att Obama har begärt att USAs försvarshögkvarter Pentagon ska kartlägga alla militära möjligheter i ljuset av att Syriska regeringen använt kemiska stridsmedel mot civila.

– Försvarsdepartementets ansvar är att möjliggöra alla valmöjligheter för presidenten. Och det inkluderar att positionera våra styrkor så att de kan genomföra alla val presidenten kan göra, sa Chuck Hagel till nyhetsbyrån Reuters.

Kräver attack

Flera amerikanska politiker kräver att USA ingriper på oppositionens sida mot Assadregimen, uppger TT. Den ledande demokraten i representanthusets utrikesutskott, Eliot Engel, uppmanade Obama att beordra flyganfall mot regimstyrkorna.

"Om inte vi, i samråd med våra allierade, svarar på al-Assads mordiska användning av massförstörelsevapen kommer ondskefulla länder och illasinnade aktörer runt om i världen att se ett grönt ljus, vilket aldrig var avsikten", skriver Engel i brev till Obama.

Kosovo möjlig förebild

President Obamas säkerhetsrådgivare studerar Natos flygangrepp mot Kosovo som en möjlig råmodell för hur man kan agera militärt i Syrien utan mandat från FN:s säkerhetsråd, skriver New York Times. Detta eftersom den permanenta säkerhetsrådsmedlemmen Ryssland hotar att lägga in sitt veto mot förslag om militärt ingripande i Syrien, rapporterar TT.