Satsar miljoner – på storslagna luftslott

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-01

Kommunerna lägger jättesummor på fritidsprojekt

vill bygga nytt Två hoppbackar finns vid Lugnets skidstadion i Falun. De används sällan. Men nu vill politikerna bygga tre nya.

FALUN. Sportarenor, mässhallar och stor­stilade kulturprojekt.

Krisen märks inte i Sveriges kommuner.

– Lycksökare bländar kommunpolitiker med storslagna idéer, säger Johan Danielsson, kommunikationsstrateg på SKL.

I Falun rasar folket just nu mot planerna på tre nya hoppbackar vid Lugnets skidstadion. Frilansjournalisten Maria Bergström, 51, startade en protestgrupp på Facebook som fick snabbt tusentals medlemmar.

– Ingen har någonsin sett någon hoppa i de två befintliga backarna så varför bränna iväg 26 miljoner när kärnverksamheten i kommunen utsätts för ständigt nya nedskärningar? säger hon.

Kan verka vidlyftigt

I veckan backade kommunen och bantade projektet till nivån 5 miljoner.

– Det är möjligen sant att det inte hoppas så mycket i de nuvarande backarna på Lugnet och att sporten för en tynande tillvaro, men just därför vill vi satsa, säger kommunalrådet Mikael Rosén (M).

Johan Danielsson, kommunikationsstrateg på Sveriges kommuner och landsting, SKL, medger att kommunernas projekt ibland kan framstå som vidlyftiga.

”Får ofta avgå”

– Nu är SKL inte en tillsynsmyndighet utan en medlemsorganisation. Men visst är det så att lycksökare då och då dyker upp och bländar kommunpolitiker. Om det sedan visar sig vara luftslott straffar det sig – den politiska ­ledningen får ofta avgå.

Vad är det dummaste din kommun satsat pengar
på?