Avslöjades av mobilen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-06

Polisen hittade en rosa telefon hos 22-åringen

vallas på mordplatsen Brottsplatsprotokollet innehåller bilder från polisens rekonstruktion. Här ser vi 22-åringen stå vid den utplacerade dockan.

GÖTEBORG. En rosa mobiltelefon väckte polisernas misstänksamhet.

De hade sökt upp 22-åringen för att han varit på samma fest som Nancy Tavsan – nu stod de öga mot öga med en man som en vecka tidigare överfallit och försökt våldta en annan kvinna.

Kvinnan med den rosa mobilen.

Den 29-åriga kvinnan var på väg hem från krogen på Avenyn i Göteborg och hade precis passerat Vasa kyrka när angriparen dök upp. Klockan var strax efter fem på morgonen, fyra dagar före julafton. Det var minusgrader och mörkt ute.

Var helt blodig

En stund senare upptäckte en polis på väg till en trafikolycka kvinnan som vacklade fram.

– Jag trodde först att hon hade en halloweenmask på sig eller var kraftigt sminkad med röd färg i ansiktet. Bråkdelen av en sekund senare såg jag att hon var blodig i vänstra ansiktshalvan och att håret var blodigt och rufsigt, har han berättat i förhör.

Kvinnan hade blivit slagen i bakhuvudet av mannen som sedan försökte våldta henne. Innan han gick stal han hennes rosa mobiltelefon.

– Helt klart livshotande skador. Hennes tillstånd har efter hand blivit sämre. Hon har haft två blödningar på hjärnan, sa traumakirurgen David Pasooki på Sahlgrenska till polisen tre veckor efter överfallet.

Trots att kvinnan var illa tilltygad så hade hon en klar bild av gärningsmannen. Men det var hennes rosa mobil som avslöjade både hennes och Nancy Tavsans angripare.

Nekar till överfallet

Poliserna besökte 22-åringen för att ställa frågor om festen där han och Nancy varit. 22-åringen mindes inte sitt mobilnummer och tog därför fram sin telefon, den rosa som han stulit från kvinnan han försökt våldta.

Trots att kvinnans blod fanns på den jacka han bar vid överfallet nekar han. Under en rekonstruktion i början av juni berättade 22-åringen att han kom från Avenyn och hade gått undan för att spy. Där upptäckte han kvinnan på marken.

– Hon satt där och jag kom fram till henne. Jag tänkte att hon har problem, är full eller nåt. Har det hänt något, frågade jag. Hon ställde sig upp, kollade på mig argt, sen puttade hon mig här typ vid axlarna. Sen gick jag min väg, sa 22-åringen under rekonstruktionen.

Satte in sitt sim-kort

En dryg timme efter överfallet satte han in sitt eget sim-kort i kvinnans mobil. Förklaringen till det är, enligt honom själv, att den låg några meter bort och att han plockade upp den.

Kvinnan låter via en anhörig hälsa att hon under inga omständigheter vill tala med media.