De röstade ned förslaget om lobbygranskning

Uppdaterad 2013-04-30 | Publicerad 2013-04-29

Miljöpartiet föreslog en statlig utredning för att kartlägga lobbying och hur det påverkar politiken.

Men så sent som i torsdags röstade sex av åtta partier ned förslaget i riksdagen.

– Vi ser inte det behovet. Det ingår i vårt uppdrag att låta oss påverkas av olika organisationer, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

Aftonbladet avslöjar i dag att nästan fyra av tio som slutar inom rikspolitiken går till lobbyist-branchen. Där tjänar de stora pengar genom att utnyttja sitt kontaktnät. Den före detta riksdagsledamoten Christine Jönsson (M) erbjöd exempelvis ett paketpris på 50 000 kronor för att påverka politikerna att stifta en ny lag.

I många länder är lobbyism hårt reglerad. I USA måste exempelvis alla lobbyister registreras. Alla kontakter med politiker måste bokföras, och alla utgifter ska redovisas för att tydliggöra vilken lagstiftning som varit föremål för påverkan. Inom EU-parlamentet och EU-kommissionen har ett register över lobbyister för att ha koll på vilka de anställda inom EU träffar.

Ingen reglering

Men i Sverige finns ingenting som reglerar den omstridda lobbyist-branschen och på vilket sätt den påverkar politiken.

I torsdags lade dock Miljöpartiet fram ett förslag om att be regeringen utreda lobbyverksamheten i Sverige.

– Vi ville ha en bred utredning om vad lobbyismen har för effekter. Det är ingen som har riktigt koll på det, säger Peter Eriksson.

Men sex av åtta partier röstade ned MP-förslaget, som bara fick stöd av Vänsterpartiet.

Aftonbladet har talat med flera av gruppledarna i riskdagen som förklarat varför partiet valt att rösta emot.

– Därför att vi inte ser det behovet. Det ingår i vårt uppdrag att låta oss påverkas av olika organisationer. Det kan vara LO, TCO, Saco, Svenska kyrkan, pr-byråer, etcetera, säger Centerpartiets Anders W Jonsson.

Han fortsätter:

– Jag kan inte säga att det är fel om en socialdemokratisk ledamot lyssnar på argument från LO eller att det vore fel om jag lyssnar på argument som LRF för fram vad gäller en levande svensk landsbygd. Men däremot ska det finnas tydliga spelregler om vad som gäller, att det inte är ok att de bjuder på en resa till exempel.

Inget syfte

Även övriga Allianspartier röstade mot förslaget.

– En utredningen tillsätter man om man har ett syfte och tror att man kan genomföra en lagändring. Vi gör inte den bedömningen just nu och det finns inget som heter förutsättningslösa utredningar, säger Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson.