Annie Lööf gömmer sig

Publicerad 2013-06-04

Annie Lööf (C) vill inte ge några intervjuer om Konstitutionsutskottets tuffa kritik mot henne.

Hon gömmer sig i möten.

– Om något gått snett är det oftast klokt att vara aktiv och inte vänta för länge med att bemöta kritiken, säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Aftonbladets reporter söker Annie Lööf vid Näringsdepartementet.

Det har varit en tuff vår för centerledaren Annie Lööf. Dystra opinionssiffror har varvats med het debatt runt partiprogrammet, hård kritik från Justitieombudsmannen och två tuffa utfrågningar i Konstitutionsutskottet, KU.

Nu inleds den första sommarmånaden med att näringsminister Annie Lööf också prickas av KU på två punkter.

Men trots att det varit klart länge när utskottet skulle presentera sitt betänkande valde Annie Lööf att hålla sig undan. Hon vill inte svara på några frågor.

– Hon sitter upptagen i möten hela dagen och har ingen möjlighet att ge intervjuer, säger hennes presschef Anna-Karin Nyman.

”Bättre att vara aktiv”

I stället valde Annie Lööf att gå ut med en skriftlig kommentar: "KU är en viktig institution som jag har stor respekt för, så jag tar givetvis till mig av den kritik som förs fram".

Enligt Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, visar forskning att Annie Lööfs krishantering kan vara mindre lyckad:

– Det är klart att det kan vara många möten för henne samtidigt så är det säkert lite strategi att säga att hon absolut inte har tid att ge några intervjuer i dag. Men det är oftast bättre att be om ursäkt, göra en pudel och understryka det i intervjuer i ett tidigt skede, säger Malena Rosén Sundström.

För att klara en kris gäller det att själv ta kommandot över situationen.

– Oftast är det klokt att om något gått snett att prata med journalister och gå ut och bemöta kritiken. Det är bättre att själv vara aktiv och inte ligga lågt. Man ska definitivt inte ligga lågt för länge.

”Stark ställning i partiet”

Varken Malena Rosén Sundström eller statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet tror att KU-kritiken mot Annie Lööf kommer att få några konsekvenser för hennes framtid som partiledare.

– Hon har en stark ställning i partiet. Även om det är allvarligt att få kritik av KU noterar de flesta svenskar knappt en sådan här sak. Göran Persson fick en prick när han var partiledare och statsminister för snart tio år sedan. Men det är väl bara statsvetare och de som är extremt intresserade av KU som kommer i håg det i dag, säger Malena Rosén Sundström.

– Hon har stärkt sina aktier både i partiet och gentemot väljarna efter debatten om partiprogrammet. Det har hon på sitt pluskonto men det finns definitivt en möjlighet att det återigen blir en diskussion om hennes ledarskap. Men jag kan inte se att det skulle få några konsekvenser för hennes möjligheter att fortsätta som partiledare, säger Jenny Madestam.