Toppolitikerna som nobbar prinsdopet

Publicerad 2015-10-08

Partierna vill redan avskaffa monarkin – nu nobbar ledarna prins Nicolas dop.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson samt Jonas Sjöstedt (V) håller sig undan lillprinsens namnfest.

– Det är ingen slump att det är just de som avstår, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

På söndag klockan 12 döps prins Nicolas i Drottningholms slottskyrka.

På plats finns givetvis föräldrarna prinsessan Madeleine och Chris O'Neill, storasyster Leonore och resten av kungafamiljen.

Men det blir inte bara en tillställning för de närmaste. Ledarna för samtliga riksdagspartier har även blivit inbjudna. 

”Ingen slump att de avstår”

Förutom Annie Lööf (C), som tackar nej på grund av föräldraledighet, är det bara MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson samt Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som nobbar.

– Det är ingen slump att det är just de som avstår. Deras inställning till monarkin är minst sagt mindre entusiastisk än de borgerliga partiernas, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

V är det parti som starkast drivit frågan om ett avskaffande av monarkin och i MP:s partiprogram står det att man på sikt vill avskaffa monarkin.

Men frågan är inte helt enkel för partiledarna, menar Bjereld.

– Det finns nog en kluvenhet: å ena sidan vill man vara artig och tacka ja till inbjudan. Det är en ceremoni som berör Sverige som land, en scen att markera närvaro på. Men om man själv vill avskaffa monarkin kan man riskera framstå som hycklare, säger han.

”Markering mot kungahuset”

Även Socialdemokraterna vill avskaffa monarkin men statsminister Stefan Löfven kommer närvara. Hade det varit möjligt för honom att missa dopet, tror du?

– Ingenting är omöjligt men det är än svårare för honom att utebli. Det hade uppfattats som en markering mot kungahuset och tolkats som en oartighet. För honom ingår det i jobbet att gå, säger Bjereld.

Pressekreterarna för de berörda partiledarna har inte kunnat utveckla anledningen till frånvaron mer än att de inte har möjlighet att gå samt att skälen är privata.

Uppdatering: Efter publiceringen av artikeln kommenterar Gustav Fridolin att det inte är av partipolitiska skäl som han tackar nej till dopet. ”Jag har varit tvungen att avstå av privata skäl och har framfört mina och Miljöpartiets gratulationer till hovet. Jag har tidigare varit hedrad att närvara vid bland annat prinsessan Estelles dop, men den här gången gick det tyvärr inte”, säger han.