”Jag hoppas få ett normalt liv i Sverige”

Uppdaterad 2015-09-21 | Publicerad 2015-09-19

Utanför asylboendet i Fredriksberg träffade vi fyra asylsökanden och pratade om livet före kriget, om Sverige och om framtiden.

– Det är klart att jag vill åka hem till Syrien. Det är där jag vill bo, säger Muhammed, 37.

Muhammed, 37:

Muhammed, 37,

Vem var du i Syrien?

– Jag är från al-Hasakah i Syrien. Där var jag bonde, men i samband med kriget förlorade jag mitt hus och mitt land. Det var på grund av oroligheterna jag behövde fly, jag lämnade mina barn 5, 7 och 8 år gamla och min fru. Jag flydde själv för att jag inte ville att de skulle behöva riskera sina liv, det var bättre om jag riskerade mitt.

Varför Sverige?

– För att komma till Sverige betalade jag 4000 euro. Jag hade hört att Sverige är ett bra land med demokrati och frihet, därför ville jag åka hit. Om 6–7 månader hoppas jag att jag får stanna här och att mina barn kan komma hit. Just nu känner jag mig isolerad från andra svenskar, jag hoppas på att komma bättre in i samhället.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag hoppas att jag kan få ett normalt liv i Sverige. Att allt ska bli bra.

Om det blir fred i Syrien, vill du åka tillbaka då?

– Det är klart att jag vill åka hem till Syrien. Jag skulle inte ens tänka på att lämna mitt hem om det inte vore krig, det är där jag vill bo.

Jamill, 34:

Jamill, 34.

Vem var du i Syrien?

– Före kriget hade jag ett bra liv. Jag hade ett bra jobb där jag sålde kläder i en affär och en lägenhet i Aleppo. Där gillade jag att sporta, jag spelade mycket basket på min fritid och jag hoppas att jag kan fortsätta med det här.

Varför Sverige?

– Jag hade hört att Sverige är ett bra land. Att det är tryggt, att man kan ha en bra livssituation här och att människor härifrån gillar syrier. Det var därför jag ville komma hit. Dessutom har jag en bror här som alltid pratat bra som Sverige och säger att han har ett bra liv.

Vad vill du göra i framtiden?

– Helst av allt vill jag ha ett jobb, kanske hitta en tjej som jag kan gifta mig med och ja, skaffa ett normalt liv. Jag behöver inte jobba i en butik här, jag kan mycket saker och kan tänka mig att göra andra saker. För att komma till Sverige betalade jag 5000 euro.

Om det blir fred i Syrien, vill du åka tillbaka då?

– Nej, det vill jag inte. I Syrien har de ingen demokrati och jag kände mig som ett djur där. Jag hade mycket problem med regeringen där.

Lama-Kamil, 30:

Lama-Kamil, 30.

Vem var du i Syrien?

– Jag bodde i staden Idlip i Syrien med min familj i ett hus, jag och min man har två barn tillsammans. I Syrien var jag lärare i en skola och hade ett bra liv.

Varför Sverige?

– Min familj har varit i Sverige i tio dagar nu. Vi kom hit för att vi hörde att det var det bästa landet för våra barn, att här skulle de få gå i skola, få bra sjukvård och få vara trygga. För att komma hit betalade vi 7000 euro. När vi kom hit blev vi chockade, speciellt eftersom barnen blev sjuka men vi fick ingen mer hjälp än att veta vilka mediciner vi skulle köpa.

Vad vill du göra i framtiden?

– Vi vill att barnen ska få gå i skola och jag vill jobba som lärare igen. Det är svårt för oss att bara vänta på pengar, vi vill få jobba och komma tillbaka till ett normalt liv.

Om det blir fred i Syrien, vill du åka tillbaka då?

– Ja, Syrien är vårt land. Vi skulle inte ens fundera på att byta det för något annat om det vore tryggt där.

Tarek Saad, 18:

Tarek Saad, 18.

Vem var du i Syrien?

– Jag kommer från staden Homs, där pluggade jag gymnasiet men jag hann aldrig bli klar innan kriget bröt ut. Sedan flydde jag hit helt ensam, min familj bor och befinner sig i både Syrien och i Libanon. På fritiden i Syrien brukade jag sporta och läsa, det gillade jag väldigt mycket.

Varför Sverige?

– Det är många som jag känner som flytt till Sverige och jag har hört mycket bra om livet här. Jag har hört att Sverige tar hand om folket här och att de tycker att alla människor har rätt till ett bra liv. Men sedan kom jag hit och det var inte alls som jag förväntat mig, mina kompisar blev också chockade när de fick höra hur jag bor här. Det blev inte som jag trodde att det skulle bli.

Vad vill du göra i framtiden?

– För att komma till Sverige betalade jag 4500 euro, för de pengarna hoppas jag kunna börja om på nytt. Det första jag vill göra är att bli klar med mina studier och få ett normalt liv. Jag skulle vilja bli ingenjör eller kanske ekonom, vi får se.

Om det blir fred i Syrien, vill du åka tillbaka då?

– Nej, jag vill stanna här. Jag tror inte Syrien kan bli ett bra land att leva i igen, kanske om 100 år eftersom allt är förstört där just nu. Jag led väldigt mycket i Syrien, så därför vill jag vara kvar här.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset