Delade ut julklappar på asylboenden

Publicerad 2015-12-23

Vännerna Louise Olsson, 17, och Jeremias Jokela, 17, startade en insamling av julklappar till barn på flykt.

I veckan delade de ut dem på asylboenden i Norberg.

– Det är det minsta vi kan göra, säger vännerna.

I veckan lade vännerna Louise Olsson och Jeremias Jokela ut en förfrågan på Facebook. De undrade om det inte fanns några som ville skänka dem lite saker de inte behövde som de sedan kunde dela ut som julklappar till barn på asylboenden hemma i Norberg. Och responsen dröjde inte.

– Inom tio minuter knackade det på dörren och folk kom och lämnade paket. Det gick så fort! När vi fått in över 200 saker fick vi säga stopp, berättar Louise Olsson för Aftonbladet.

”Barnen blev lyriska”

Efter att ha slagit in alla klapparna blev det så dags att åka och besöka asylboendena i Klackberg och Fliken för att dela ut paketen.

– Alla var så glada och barnen blev helt lyriska och kunde inte låta bli att börja klämma på paketen och försöka lista ut vad som fanns i, säger Jeremias Jokela.

De berättar att det inte var någon tvekan för dem att försöka göra något för att andra ska få det lite bättre nu inför julhelgen.

– Varför ska man inte hjälpa till? För mig är julen lycka och gemenskap. Och lycka kan man sprida genom att hjälpa andra. Det är det minsta vi kan göra och det ger ändå så mycket, säger Louise Olsson och Jeremias Jokela fyller i:
– Det är så många som aldrig ens får ett paket så har man möjlighet att göra skillnad – gör det.

Hoppas fler inspireras

Efter att ha sett hur tacksamma barnen på asylboendena blev hoppas de två vännerna att fler ska ta efter deras exempel.

– Jag hoppas att människor kan inspireras att hjälpa till. Det är verkligen inte svårt, säger Louise Olsson.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

Följ ämnen i artikeln