Grekland lånar sju miljarder

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2015-07-16

Eurogruppen har godkänt snabblån

Grekland förslås få ett korttidslån på 65 miljarder kronor i väntan på reformpaketspengarna säger en källa till Bloomberg business. På fredagen ska Sverige diskutera sin inställning till krislånet eftersom eurogruppens finansministrar föreslår att EU-pengar används.

Natten mot torsdag röstade grekiska parlamentet för det reformpaket som premiärminister Alexis Tsipras och de europeiska långivarna förhandlade fram i måndags. Men pengarna från ett nytt stödpaket når inte Grekland på flera veckor så på torsdagens förmiddag höll eurogruppens finansministrar telefonkonferens skriver BBC WORLD. Vad som blir nästa steg efter grekernas ja diskuterades och framför allt förslag på ett snabbt korttidslån så att Grekland kan betala tillbaka ett lån till Europeiska centralbanken som går ut den 20 juli. Enligt en källa till Bloomberg business förslås Grekland få låna sju miljarder euro, cirka 65 miljarder kronor.

Sverige kan få stödja Grekland

Pengarna föreslås tas från EU:s räddningsfond enligt Bloomberg business källa, vilket också rör länder som Sverige som står utanför eurozonen. Ett slutgiltigt förslag väntas komma under torsdagen. På fredag förmiddag klockan 10.00 ska finansminister Magdalena Andersson delta i svenska EU-nämndens möte i Stockholm där ledamöterna ska ta ställning till det snabba krislånet på 65 miljarder kronor. Innan hon läst förslaget vill finansministern inte kommentera sin inställning till förslaget meddelar hennes pressekreterare. Magdalena Andersson står dock fast vid att det är viktigt att Sverige får ordentliga säkerheter och garantier på att svenska skattepengar inte riskeras om landet ska vara med och hjälpa Grekland.

Finland svänger om Grekland

Finland, som ansetts vara en av de stora motståndarna av vidare lån till Grekland, sägs vara positiva till både reformpaketet och korttidslånet skriver BBC. Finland höll på torsdagen ett specialinsatt möte om överenskommelsen med Grekland.

På fredagen ska euroländerna rösta om förslaget som Tsipras och euroländernas finansministrar förhandlade fram i måndags. Om det går igenom kommer eurogruppen offentliggöra korttidslånet skriver Bloomberg business.

Finland väntas alltså rösta igenom korttidslånet, den stora frågan är nu om även storkritikern Tyskland ställer sig positiva.

Det nya reformpaketet innebär bland annat höjda skatter och höjd pensionsålder. I utbyte lovas Grekland ekonomiskt stöd på över 800 miljarder kronor av den så kallade trojkan.

Splittrat om reformpaket

Onsdagens omröstning i det grekiska parlamentet om reformpaketet var inte friktionsfritt. De slutgiltiga siffrorna för omröstningen visar att av parlamentets 300 ledamöter röstade 229 ja till långivarnas reformpaket, 64 mot och 6 stycken lade ner sina röster. Utanför rasade samtidigt motdemonstrationer och molotovcocktails och stenar kastades mot polisen vid Syntagmatorget. Polisen svarade med tårgasgranater och pepparspray, rapporterar AP.

Följ ämnen i artikeln