”Jag visste direkt att det skulle bli bröllop”

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-04-08

Sofia Hellqvists barndomstrakter laddar inför vigseln: ”Har fått mycket tips och råd från Ockelbo”

ÄLVDALEN. Sofia och Carl Philip har fått kämpa för sin kärlek.

Men i Älvdalen verkar ingen förvånad över att de snart ska gifta sig.

– Jag visste direkt att det skulle bli bröllop, och det sa jag till Sofia när hon var här för några år sedan, säger Carina Siitari Alm som driver bageriet på huvudgatan.

PÅ PLATS I ÄLVDALEN

Våren har redan varit och vänt i nordvästra Dalarna. Precis som Gustav Vasa en gång i tiden for den samma väg som den kom.

Det senaste dygnet har det snöat ymnigt. Fyrhjulsdrivna Subarubilar kör i små karavaner längs Älvdalens huvudgata och människor i funktionskläder skyndar över den.

Men så tittar solen fram och viskar att det lilla samhället snart går mot en ny vår. Återigen anar man den röda Älvdalskvartsiten, bergarten som glimmar som en grustennisbana under snöslasken vart man än går.

Här växte Sveriges nästa prinsessa upp. Precis som Gustav Vasa tog Sofia Hellqvist vägen via Dalarna på sin resa mot det svenska kungahuset.

Precis som Gustav Vasa for hon samma väg som hon kom.

Nu är Sofia nämligen tillbaka i det Stockholm där hon föddes. När hon var sex år gammal lämnade familjen förorten Täby och flyttade till mamma Maries hemstad Älvdalen.

Härifrån blickar vi ut över Österdalälven, bort mot byn Kåtilla där familjens hus ligger.

Vi besöker den gamla biografen vars scen Sofia dansat showdans på, Älvdalsskolan där hon studerat och den pampiga kyrkan där avslutningarna fortfarande firas.

– Vi hade naturligtvis hoppats att bröllopet skulle bli här i vår vackra kyrka, säger Ing-Marie Bergman, 49, på Älvdalens kommun.

– Det går in minst 500 personer – fler än i Slottskyrkan, tillägger hon.

Men räkna med att det ändå blir bröllopsyra i Älvdalen när Sofia och prins Carl Philip gifter sig i Stockholm den 13 juni. Det ska Ing-Marie Bergman och de andra som jobbar med projektet Älska Älvdalen se till.

– Bröllopet betyder jättemycket för kommunen. Vi är stolta över att få en Älvdalsprinsessa. Vi kommer att få ögonen på oss, både nationellt och internationellt. Speciellt tyskar är väldigt intresserade av svenska kungahuset. Det kommer flera tyska tv-team och ett har redan varit här, säger Ing-Marie Bergman.

Mellan nationaldagen den 6 juni och bröllopet planerar hon en rad aktivitieter i kärlekens tecken: Älvdalen ska kläs i bröllopsskrud, lokala delikatesser ska ätas och profiler som Stefan Nykvist och Lena Willemark ska uppträda.

– Vi har spanat på Ockelbo så klart, eftersom de gjorde samma sak när Daniel och Victoria gifte sig. Vi blev mottagna på ett fantastiskt sätt när vi var där på studiebesök och fick mycket tips och råd, säger Ing-Marie Bergman.

Och faktum är att kärleksfesten redan har smygstartat. Under Vasaloppet hade kommunen en särskild bröllopsstation mitt i fädernes spår, där man bland annat erbjöd modiga par att gifta sig. Tyvärr var det ingen som nappade just den gången, säger Ing-Marie.

– Det var ett par som hade anmält intresse, men sedan blev mannen sjuk …

– Sa han i alla fall.

Det är tur att det inte är influensatider den 13 juni.

Efter uppväxten i Älvdalen flyttade Sofia Hellqvist till Vansbro där hon gick estetisk linje på gymnasiet.

En gitarrlärare från den tiden har berättat för Dalarnas Tidningar att han minns Sofia väl.

– Ja, absolut. Det var en mysig tjej som hade lätt för sig och var musikaliskt begåvad. Jag hoppas att några bluesackord sitter kvar, säger han.

Sofia slutade dock efter bara några lektioner. Kanske var hon inte helt inne på det där med blues.

Men Sofia hade andra strängar på sin lyra. I mitten av juni 2001, efter första året på gymnasiet, dök hon upp på den stora Hultsfredsfestivalen. På en bild publicerad i Smålands-Tidningen gör 16-åringen ett djävulstecken med handen och visar stolt upp två autografer: The Ark-sångaren Ola Salos på magen och Håkan Hellströms på högerarmen.

Den 27-årige Hellström var på den tiden landets kanske hetaste artist efter att ha släppt debutplattan ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. I Älvdalen kan man anta att det var en och annan som kände ett visst mått av sorg när Sofia ett par år senare lämnade Dalarna och flyttade till Stockholm.

Via gemensamma vänner träffade Sofia fotografen Tony Kollberg i början av det nya millenniet. Det var han som tog den första bilden av henne till herrtidningen Slitz.

– Jag hade frågat henne om hon var intresserad av tidningar som Slitz och det hade hon tackat nej till. ”Det där är inte min grej”, sa hon. Hon gillade mer att hålla på med mode. Jag sa det till Slitz, men de ville ändå ha hennes nummer, säger han på telefon.

Det slutade med både omslagsbilder och en vunnen läsartävling, berättar Tony Kollberg.

– Det var nästan så att hon tyckte att det kändes lite obekvämt, men hon vande sig. Jag minns det som att hon tog det med en klackspark. Hon hade fötterna på jorden, en förståndig person.

I SVT:s ”Året med kungafamiljen” har Sofia själv kommenterat sin medverkan i Slitz och dokusåpan ”Paradise hotel” 2005:

– Det är tio år sedan, jag har gått vidare i livet. Jag ångrar det absolut inte, för det har verkligen, som alla erfarenheter i livet, byggt min person. Men jag skulle nog inte ha gjort de valen i dag om jag fått en förfrågan.

– Jag kan säga att jag har levt livet i alla fall, till hundra procent.

Och erfarenheterna är inget som har gett älvdalingarna en negativ bild av Sofia – snarare tvärtom.

– Tänk att jag tittade på ”Paradise hotel”. Jag avskyr sådan tv annars, men jag tittade bara för att hon var med. Och jag tycker att hon betedde sig så himla schyst och ärligt mot alla. Hon var den enda som inte högg de andra i ryggen någon gång. Hon stod för det hon var, säger Carina Siitari Alm, 55, som driver Morins bageri på Dalgatan sedan 2002.

Efter ”Paradise hotel” flyttade Sofia till New York där hon utbildade sig till yogalärare och öppnade en yogastudio. Tillbaka i Sverige startade hon välgörenhetsorganisationen Project Playground som hjälper utsatta barn och ungdomar i Sydafrika. Och 2009 råkade hon springa in i sin prins när Carl Philip satt och åt lunch i Båstad.

Carina Siitari Alm, som hade barn i samma skolklass som Sofia, säger att hon inte blev ett dugg förvånad när förlovningen tillkännagavs.

– Jag visste direkt att det skulle bli bröllop. Jag hade den känslan på en gång. Och det sa jag till Sofia när hon var här för några år sedan. Jag brukar ha rätt när jag får sådana där känslor.

Fler älvdalingar vi möter stämmer in i hyllningskören.

– Hon verkar jättesnäll och gullig. Jag har sett henne några gånger tidigare, hon ser otroligt bra ut, säger läraren Inger Lundqvist, 50.

– Jag tycker att det är en mycket trevlig och sympatisk person, säger Torbjörn Zakrisson, 41, som jobbar på Porfyrmuseet.

Förr i tiden var det vanligt att kungen under sina statsbesök hade med sig presenter tillverkade av bergarten porfyr i Älvdalen, till exempel vaser, urnor och ljusstakar. Och om presentinspirationen tryter när Sofia och Carl Philip ska iväg på utlandsresa tillverkas det fortfarande smycken av Dalarnas landskapssten.

Porfyrverket i Älvdalen startades i slutet av 1700-talet eftersom det var svår svält i området. Nu är tiderna bättre, även om det fortfarande finns utmaningar för orten.

– Befolkningsutvecklingen är den största. Tyvärr minskar ju invånarantalet. Men det är också många som kommer tillbaka när de får barn, eller när de blir pensionärer. En gång älvdaling, alltid älvdaling, säger Ing-Marie Bergman, projektledare för Älska Älvdalen.

Vi får se när Sofia flyttar tillbaka då …

– Det får vi se om hon gör, men vi hoppas att Carl Philip och hon ska kunna fortsätta komma hit. Att Älvdalen ska kunna vara en fristad där de kan vara sig själva och för sig själva.