I kväll: Rymdfärja på livsfarligt uppdrag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

Se det live på aftonbladet.se

Rymdteleskopet Hubble.

Rymdfärjan Atlantis skickas till rymden ikväll.

Den ska utföra universums farligaste batteribyte.

Säkerhetspådraget är enormt.

Rymdfärjan Atlantis på väg mot uppskjutningsrampen på Cape Canaveral i Florida i USA. På måndagskvällen lyfter den mot ett riskabelt uppdrag – att reparera rymdteleskopet Hubble.

Rymdfärjan Atlantis ska reparerera rymdteleskopet Hubble, som är ett miljarddollarprojekt och har beskrivits som en jättesuccé.

Atlantis lyfter klockan 19.45 – det kan du se live på aftonbladet.se.

Anses vara extremt farligt

Teleskopet Hubble fungerade inte bra i början och behövde flera reparationer. Detta blir femte och sista besöket som fördröjts på grund av att uppdraget anses vara så farligt att det kräver extraordinära säkerhetsåtgärder.

Beslutet om extrasäkerhet kom efter att sju besättningsmän dog när rymdfärjan Columbia exploderade i mars 2003.

– Columbia hade inte "safe haven", som det heter på NASA- språk. Atlantis har inte heller det, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Att inte ha "safe haven" innebär att rymdfärjan inte kan docka med Internationella rymdstationen, där astronauterna kan i nödfall stanna under längre tid. Ett fel under uppsändningen kan då innebära livsfara för besättningen.

Förbättrad teknik

Därför har Nasa och europeiska ESA infört omfattande säkerhetsåtgärder inför kvällens rymdresa, samt förbättrat tekniken ombord.

– Till exempel kan robotarmen, som med hjälp av en kamera inspekterar undersidan av flygkroppen, nu se sig själv under magen. Det kunde man inte göra förr, säger Johan Marcopoulos.

Det unika i kväll är att rymdfärjan Endeavour står beredd på Kennedy Space Center i Florida för att snabbt lyfta om de sju i Atlantis besättning skulle behöva undsättas.

– Det ser ganska häftigt ut när de står parkerade bredvid varandra. Det är ungefär som om man får motorstopp med bilen och en god vän kommer och hämtar en, säger Johan Marcopoulos.

Byter batteri

Rymdteleskåpet Hubble togs upp i rymden i april 1990.

Men dess 2,4 meter breda huvudspegel visade sig vara felkonstruerad och levererade suddiga bilder. Detta "synfel" åtgärdades genom att astronauter under första serviceuppdraget 1993 installerade "glasögon" på Hubble. Efter Columbia – katastrofen beslutade Nasa att ställa in det sista serviceuppdraget. Detta skulle innebära slutet för Hubbles existens- men protester från forskare, allmänheten och politiker ledde till omprövning.

Under detta sista serviceuppdrag ska Atlantis astronauter under fem rymdpromenader bland annat reparera instrument som varit ur drift, ersätta batterier, byta ut dator och andra hårdvaror.

Det ska resultera i att Hubble kan fungera i yterliggare till tio år, men också utöka teleskopets kapacitet.

Ca 19.45: Följ uppskjutningen live på aftonbladet.se