Slovensk zombiekyrka på korståg mot korruption

Publicerad 2014-12-23

Sloveniens nya it-religion lockar rekordmånga

Sloveniens nyaste it-religion har lockat anhängare på rekordfart.

De har en fiende – och den heter korruption.

Den ”trans-universiella” zombiekyrkan har på mindre än ett år blivit landets femte största religion, enligt grundaren Rok Gros, som hävdar att man samlar 10.000 personer av landets två miljoner invånare.

”Vi är en grupp intellektuella som istället för att bara bry oss om oss själva, bestämde oss för att bry oss om andra”, säger översteprästinnan och engelskaprofessorn Mojca Belak till AFP.

Zombiekyrkans medlemmar hoppas på att vädra ut girighet och maktmissbruk med hjälp av ko-skällor och rökelse. Varje onsdag står de utanför parlamentet i Ljubljana och håller sin ”zombie-mässa”.

Har fått nog

Slovenien är hårt präglat av korruption inom kyrka och stat.

Tidigare premiärministern Janez Jansa sitter fängslad för korruptionsbrott och många andra högt uppsatta personer inom Sloveniens maktelit anklagas för korruption.

För en tid sedan avskedade Påven Francis två ledande katolska präster i landet efter att en svindel på 800 miljoner euro uppdagats.

Zombiekyrkan och dess anhängare har fått sitt namn efter att den fängslade Jansa kallade dem som krävde hans avgång för just zombies.