Frivilliga schweizare testar Ebolavaccin

Uppdaterad 2014-12-18 | Publicerad 2014-11-07

I de eboladrabbade västafrikanska länderna är dödligheten i sjukdomen cirka 70 procent.

Ett vaccin som tagits fram mot sjukdomen ska testas av 115 frivilliga schweizare.

– Det är absolut värt risken för det kan rädda liv, säger volontären Charlotte Oestreicher.

Att testa vaccin är vanligtvis en procedur som tar flera år. Men tiden är knapp.
Ebolavirusets utbredning måste stoppas, enligt WHO:s senaste rapport har runt 13 000 personer hittills smittats och upp emot 5000 personer dött.

Och förhoppningen är att denna första vaccinstudie kan leda till att det finns ett vaccin klart för användning i Västafrika redan i början av nästa år, skriver Tribune de Geneve.

”Inte rädd”

I nästa vecka får 115 frivilliga schweizare vaccinet.

För närvarande finns det två doser närvarande, en är fem gånger större än den andra. Och de första testpersonerna kommer att få en dos med det lägsta.

När tolv personer i USA testade vaccinet märkte en del inga biverkningar alls, medan andra fick feber som varade i ett dygn. En av dem som ska få en spruta ebolavaccin på måndag är Charlotte Oestreicher.

– Det är absolut värt risken för det kan rädda liv, så många har dött på så kort tid och bieffekter är inget jag oroar mig för. Visst, det kan medföra lite feber eller så men det är ingen jag oroar mig för - jag är inte rädd, säger hon på en presskonferens rapporterar SVT.

FAS1-studien av ebolavaccinet inleds nästa vecka. Vaccinet är framtaget av kanadensiska forskare vid läkemedelsbolaget GlaxoSmithtKline och de första försöken görs vid universitetssjukhuset i Genève i samarbete med WHO, rapporterar SVT.

”Producerar antikroppar”

Flera av dem som ställer upp i försöket är sjukvårdspersonal och om testet ger goda resultat är tanken att de ska åka till Västafrika för att inleda ett vaccinationsprogram för lokalbefolkningen.

Vårdpersonal ställer upp som frivilliga i försöket och risken för att faktiskt smittas av ebola är mycket liten. I vaccinet ingår endast ett membran som varken kan smitta eller sprida viruset.

– Immunsystemet tror att det är ebola och börja producera ebolaliknande antikroppar, förklarar professor Clarie-Anne Siegrist som ansvarar för vaccintestet.

Kan vara över nästa år

FN:s ebolasamordnare, Dr David Nabarro, säger att man under den senaste tiden sett att antalet smittade har minskat något i vissa delar av Västafrika, rapporterar AP. Och tack vare omvärldens stödinsatser på plats är Nabarro är optimistisk och tror att smittospridningen kan minska ytterligare och att sjukdomsutbrottet är över till nästa år.

– Men så länge som även det sista fallet av en ebolasmittad patient behandlas måste vi fortsätta vara i full beredskap, säger han.

Följ ämnen i artikeln