Hovrätten fastställer dom mot Kärrtorpsnazister

Publicerad 2014-06-05

I slutet av mars månad dömde tingsrätten tre av de nazister som åtalats för attacken i Kärrtorp till fängelse.

”Nästeschefen” Emil Hagberg fick åtta månader och två andra ledare sex månader.

I dag fastställde Svea hovrätt domen.

Alldeles nyss meddelade Svea hovrätt domen mot de nazister som dömdes till fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Emil Hagberg dömdes till åtta månader och de två övriga ledarna, Peter Jusztin och Joakim Blixt-Eriksson, dömdes till sex månader. En 17-åring dömdes till ungdomstjänst.

Kritiserade bevisfilmerna

Under rättegången i Södertörns tingsrätt i mars gjorde nazistledarna gällande att de bara försvarat sig själva när de blev angripna av vänsterextremister i Kärrtorp.

Alla tre yrkade att hovrätten skulle ogilla åtalet mot dem. De har via sin ombud kritiserat filmerna från händelsen som åklagaren använt som bevisning. De menar att den ”redigerade upptagning som förevisats av åklagaren under huvudförhandlingen inte speglar hela händelseförloppet och att de videoklipp som har lagts ut på Youtube kan ha AFA-anhängare (AFA: ”Antifascistisk aktion”, förf. anm.) som upphovsmän och därför vara starkt vinklade till nackdel för SMR-anhängarna.”

Samma påföljd för alla tre

Men Svea hovrätt köper inte det argumentet utan fastställer tingsrättens dom och den utdömda påföljden för de tre männen från Svenska motståndsrörelsen.

Man skriver i domen: ”Våldsamt upplopp är ett brott av sådan art att det normalt ska medföra en frihetsberövande påföljd. Hovrätten bedömer att straffvärdet för gärningen motsvarar sex månaders fängelse. Hovrätten finner inte skäl att bestämma påföljden för N.N. (17-åringen, förf. anm.), Peter Jusztin och Joakim Blixt Eriksson på annat sätt vad tingsrätten har gjort.

Inte heller för Emil Hagbergs del finner hovrätten att det finns skäl att frångå tingsrättens påföljdsval eller straffmätning.”